Потписан протокол за чланство Северне Македоније у НАТО-у

Све чланице НАТО-a потписале су приступни протокол са Северном Македонијом, која би по завршетку процеса крајем ове или почетком наредне године требало да постане 30. чланица Северноатлантског војног савеза.

Церемонији у Бриселу присуствовали су шеф НАТО-а Јенс Столтенберг и македонски министар спољних послова Никола Димитров.

Генерални секретар Алијансе и македонски премијер поручују да је реч о историјском тренутку.

"Ово је историјски тренутак. Дуго смо чекали да се Македонија придружи нашој породици", поручио је Јенс Столтенберг.

Столтенберг је рекао и да церемонија потписивања протокола означава почетак процеса ратификације.

Македонски премијер Зоран Заев је поручио да је ово историјски дан који обезбеђује трајну стабилност Македонији.

"Срећни смо и треба да будемо, јер ћемо обезбедити трајну стабилност за нашу земљу. Омогућавамо сигурност, безбедност и мир. Напредак и развој су сада незаустављиви. Наша генерација и деца наше генерације ће живети боље, како у земљи тако и у региону", написао је Заев на свом налогу на Фејсбуку.

Приступни протокол морају да ратификују све чланице.

Како наводи АП, Грчка, која је донедавно блокирала напоре свог суседа да уђе у Алијансу, требало би да ове недеље буде прва која ће ратификовати протокол.

Након тога, Скопље ће почети да користи своје ново име, а чланство у Алијанси могло би да уследи или крајем ове или почетком следеће године, наводи АП.

Званично Скопље је претходно са Атином решило дугогодишњи спор Преспанским споразумом, према којем ће ново име државе бити Република Северна Македонија.

Споразум су, у међувремену, ратификовали парламенти обе земље.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво