Грчка рекла "да" Северној Македонији

Посланици грчког парламента су, већином гласова, ратификовали Преспански споразум, чиме је окончан 27 година дуг спор Атине и Скопља око имена Македоније. Промену имена Македоније подржала су 153 посланика. Заев: Нека је вечан Преспански договор, нека су вечни мир и напредак на Балкану и у Европи.

Гласање је почело после расправе која је трајала 39 часова. За ратификацију Преспанског споразума била је потребна подршка 151 од укупну 300 посланика у грчком парламенту.

Премијер Грчке Алексис Ципрас је, одмах по гласању, оценио да одлука парламента представља историјски потез којим Грчка штити историју.

"Данас смо исписали нову страницу на Балкану. Мржња са национализмом и конфликти ће бити прошлост. Стремимо миру, пријатељству и сарадњи", написао је Ципрас на друштвеним мрежама.

Први је Грцима честитао македонски премијер Зоран Заев, који је исход гласања у грчком парламенту назвао историјским.

"Честитам пријатељу Алексису Ципрасу, заједно са нашим народима исписали смо историјску победу. Нека је вечан Преспански договор, нека су вечни мир и напредак на Балкану и у Европи", написао је Заев на Твитеру.

Претходно је на седници Одбора за безбедност и спољну политику грчког парламента одржана дебата о Споразуму из Преспе.

Испред зграде грчког парламента окупило се неколико стотина противника споразума са Македонијом. 

Ратификацијом у грчком парламенту стављена je тачка на вишедеценијски спор између Грчке и Македоније.

Према том споразуму, потписаном прошле године, Македонија ће променити име у Северна Македонија, а Грчка неће блокирати улазак земље у НАТО и приближавање ЕУ.

Честитке званичника

Амерички државни секретар Мајк Помпео наводи да САД поздрављају одлуку грчког парламента о ратификацији Преспанског споразума.

"Лидери Грчке су показали визију, храброст и истрајност у трагању за решењем спора око назива, што ће у будућности омогућити Републици Северној Македонији да заузме своје место у НАТО и ЕУ", наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон честитао је премијерима Грчке и Македоније.

"САД подржавју то изузетно достигнуће које ће промовисати стабилност и просперитет на Балкану", навео је Болтон на Твитеру.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес похвалио је Грчку због ратификације споразума о окончању 27 година дугог спора са Македонијом, оценивши да ће тај потез помоћи да се промовишу напори за постизање помирења и изван Европе. 

Председник Европске комисије Жан Клод Јункер, висока представница за спољну политику Федерика Могерини и европски комесар Јоханес Хан у заједничком саопштењу поздравили су ратификацију Преспанског споразума у грчком парламенту.

"Од самог почетка Европска унија снажно је подржала историјски споразум који су потписали премијери Ципрас и Заев под вођством ОУН. Потребна је била политичка храброст, лидерство и одговорност свих страна како би се решио један од најтежих спорова у региону", наводи се у саопштењу.

Хан, Могеринијева и Јункер истакли су да чекају наредне процедуралне кораке у спровођењу споразума.

"Али већ са сигурношћу можемо речи да су данас Атина и Скопље, заједно, исписали нову страницу у нашој заједничкој ЕУ будућности", закључује се у саопштењу Европске уније.

И Председник Европског савета Доналд Туск честитао је премијерима Грчке и Македоније.

"Имали су маште, преузели су ризик, били су спремни да жртвују сопствене интересе за веће добро. Зоране, Алексисе – сјајан посао. Немогућа мисија је успешна", поручио је Туск на свом званичном Твитер налогу.

Честиткама се придружио и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

"Поздрављам данашњу ратификацију у грчку парламенту. То је битан допринос стабилности и просперитету целог региона. Радујем се будућем приступању Републике Северне Македоније НАТО-у", поручио је Столтенберг на Твитеру.

Министар спољних послова Немачке Хајко Мас напомиње да је ратификација одлична вест за Европу и велика победа дипломатије.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво