Грчка, расправа о Преспанском споразуму четири дана

Председник грчког парламента Никос Вуцис одлучио је да расправа о Преспанском споразуму траје два дана у Сталном одбору за одбрану и спољне послове и потом још два дана на пленароној седници парламента, преноси АНА-МПА.

Преспански споразум ће бити разматран у парламентарном Одбору за одбрану и спољне послове данас и сутра, а расправа на пленарној седници ће започети у среду.

Како се наводи, пленарне седници ће трајати 16 сати.

У међувремену, лидерка странке Демократског савеза Фофи Генимата још није послала писмо председнику парламента Никосу Вуцису да га обавести да је избацила посланика Танасиса Теохаропулоса из парламентарне групе странке, што би изазвало бројне измене у саставу парламентарног Одбора за одбрану и спољне послове. 

За сада овај одбор укључује два независна посланика Димитрис Каменос и Спирос Данелис. Теохаропулос је такође члан истог парламентарног одбора из редова Демократског савеза.

Претходно је агенција Ројтерс, позивајући се на неименованог званичника парламента, јавила да ће посланици грчког парламента гласати у четвртак, 24. јануара, о Преспанском споразуму.

Преспански споразум о окончању дугогодишњег спора између Атине и Скопља око имена Македоније данас је ушао у процедуру ратификације у грчком парламенту.

АП је објавио да се гласање очекује у петак.

Нацрт закона, који је припремило грчко Министарство спољних послова, насловљен са "Ратификација коначног споразума о решавању разлике који су објашњени у одлукама Савета безбедности ОУН 817 (1993) и 845 (1993), окончања важења Привременог споразума из 1995 године и успостављање стратешког партнерства између страна у споразуму", садржи три члана.

Први члан је Преспански споразум у целости, други члан се односи на подизање нивоа Канцеларије за везе у Скопљу у амбасаду и Канцеларије за конзуларне, економске и трговинске послове у Битољу у Генерални конзулат. Трећи члан објашњава да закон ступа на снагу након објављивања у Службеном гласнику.

Нацрт закона, из 18. јануара 2019. године, потписан је од стране грчког премијера Алексиса Ципраса и министара у његовој влади.

У Атини су јуче одржане демонстрације због Преспанског споразума на којима је у сукобима повређено најмање 25 полицајаца.

Споразум су Грчка и Македонија постигле у јуну прошле године, а изискује да бивша југословенска република промени име у Северна Македонија, а да заузврат Грчка више не поставља препреке на путу те земље ка придруживању НАТО-у.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи