Министар правде БиХ и његов заменик различито о Дану РС

Министар правде БиХ Јосип Грубеша изјавио је да Дан Републике Српске није неуставан и да се обележава у складу са законом у том ентитету, истовремено одбацујући оптужбе на рачун хрватских званичника који су присуствовали прослави 9. јануара. Са друге стране, његов заменик Незир Пивић оцењује да су изјаве министра правно неутемељене.

"Према важећем закону РС, дан тог ентитета је потпуно легално 9. јануара. Обележавање овога дана у складу је сa пресудом Уставног суда БиХ", навео је Јосип Грубеша који је и сам присуствовао тој прослави као члан делегације ХДЗ БиХ.

Уставни суд 2015. оспорио је само део одлуке о Дану РС који се односи на обележавање крсне славе, а не самог дана 9. јанаура, наводи Хина

Сматра и да је непримерено нападати хрватске званичнике због тога што су присуствовали прослави Дана РС.

"Напад на мене или моје страначке колеге је неутемељен и малициозан, искоришћен да се створи лоша слика у јавности о нама, без да се ода поштовање да смо показали спремност за стварање услова за суживот кроз признавање права других да славе оно што нас не вређа нити нам штети", истакао је Грубеша.

На ову изјаву реаговао је заменик министра правде Незир Пивић који је за портал Кликс рекао да су Грубешине изјаве правно неутемељене и погрешно аргументоване.

"Апсолуно се не слажем с изјавом министра Грубеше да је Уставни суд БиХ прогласио неуставним само одредбе Закона о празницима РС који се тичу само верског обележавања Дана РС 9. јануара, јер управо у Одлуци Уставног суда је наведено да 'обележавање 9. јануара нема симболику колективног заједничког сећања које може допринети јачању колетивног идентитета, као вредности које имају посебан значај у мултиетничком друштву'", рекао је Пивић.

Пивић каже да упркос његовој функцији, државног министра правде, Грубеша показује потпуно непознавање, па често и грубо кршење законодавства Босне и Херцеговине, да би његове изјаве имале било какву тежину и значење.

Он је рекао да упркос свим покушајима присуство делегације ХДЗ-а, па и у склопу тога и министра правде Грубеше, обележавању "неуставног" Дана РС, ничим се не може оправдати. 

"Сасвим је сигурно да ће у најскорије време принцип 'Непознавање права шкоди' (Ignorantia iuris nocet) доћи до изражаја", закључио је заменик министра правде БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво