Заев: Република Северна Македонија постаје глобална држава

Македонски премијер Зоран Заев рекао је да Република Северна Македонија постаје "глобална држава" на међународној сцени, раме уз раме са европским вршњацима".

На првој конференцији за новинаре после усвајања уставних измена у парламенту, Зоран Заев је рекао да очекује и да ће грчки парламент спознати своју историјску улогу у овом тренутку.

Навео је да ће одлука о уставним променама које предвиђају промену имена земље у Северна Македонија данас бити објављени у Службеном гласнику, а да ће почетком идуће седмице Грчка бити обавештена да је Македонија испунила обавезе из Преспанског договора.

Заев је напоменуо и да за уставне амандмане није потребан потпис председника Ђорђа Иванова.

"Хвала богу, није потребан потпис Иванова", рекао је Заев на питање новинара наводећи да је парламент у петак заједно са уставним амандманима донео одлуку о проглашењу тих амандмана као и о проглашењу Уставног закона.

"Разумем горчину која постоји код грађана, али морамо то да оставимо у прошлости и поносно да гледамо у будућност. Отворили смо перспективу за нову Републику Северну Македонију, чланицу европске породице. Постаћемо понуправна чланица у две највеће светске организације као независна и поносна земља. Наше приступање у НАТО је већ у току и биће убрзано", истакао је Заев.

Како је Заев рекао, "ових дана са нашим пријатељем Грчком ћемо одбацити изолацију и неразумевање и заједнички ћемо потврдити ово историјско решење".

"Убеђен сам да ће посланици у грчком парламенту препознати њихову велику улогу у овом историјском тренутку и убеђен сам да ће наш пријатељ Грчка ратификовати Споразум из Преспе и бити прва држава која је потписала протокол за улаз Македоније у НАТО", казао је Заев.

"Власт озбиљно размишља о ванредним изборима"

Такође је прокоментарисао захтеве опозиционог ВМРО-ДПМНЕ за расписивање превремених парламентарних избора, наводећи да власт озбиљно размишља о овом захтеву опозиције.

"(Лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан) Мицкоски тражи изборе, али моли се да власт то не прихвати", одговорио је Заев и дидаје да ће то питање бити отворено у његовој партији и након доношења одлуке јавност ће бити обавештена.

Заев је на конференцији за новинаре, која је трајала дуже од сат времена, отворио и тему помирења македонског друштва.

"Млади морају да се помире, и између ВМРО и СДСМ и међу Албанцима и Македонцима", рекао је Заев.

Како је објаснио, "није нам потребан политички рат и зато шаљемо поруку младима како да се понашају јер је помирење здраво и потребно Македонији".

"Има нас милион и време је да се помиримо. Има случајева где брат са братом не прича управо због политике. Неопходно је да се помиримо", закључио је Заев.

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 12. јан 2019, 16:53)
Bole [нерегистровани]

Makedonija svim gragjanima

Bravo za makedonski narod. Samo napred i ne gledajte nazad.