Колико држављана Црне Горе је погинуло на ратишту у Сирији

Шест црногорских држављана убијено је на ратишту у Сирији, осам се вратило у Црну Гору, један борац ухапшен је у Турској, а још тројица су на подручју деловања Исламске државе, пишу "Вијести".

Ти подаци презентовани су у извештају "Утицај медија на сузбијање насилног екстремизма у Црној Гори" након вишемесечног истраживања невладине организације НОМЕН, које је јуче представила агенција Дефакто.

Представник те агенције Стефан Кандић појаснио је да нису доступни званични подаци о томе колико се црногорских држављана налази на страним ратиштима, али да су током истраживања користили податке Регионалног савета за сарадњу, које институције нису оповргле.

"Укупно 23 црногорских држављана, 18 мушкараца и пет жена, налази се на ратишту у подручјима деловања Исламске државе заједно са троје деце. Четврто се тамо родило. До тренутка писања, шест мушкараца је убијено у ратној зони, три мушкарца, четири жене и двоје деце остају на територији деловања ИД, док је један мушкарац притворен у Турској. Осам мушкараца, једна жена и једно дете вратили су се у Црну Гору", пише у извештају.

Додаје се да безбедносни извори констатују да је пет бораца из Црне Горе ратовало у источној Украјини, на страни проруских активиста.

Један од њих процесуиран је и осуђен у Црној Гори, а четворица су на ратиште отишла пре допуне Кривичног законика којом је одлазак на страна ратишта криминализован.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво