Медојевић и Кнежевић ускоро на слободи

Уставни суд Црне Горе прогласио је неуставном одредбу Законика о кривичном поступку на основу које је Виши суд у Подгорици одредио затвор посланицима Демократског фронта Небојши Медојевићу и Милану Кнежевићу, што значи да ће њих двојица моћи да иду кући чим добију решење Уставног суда, потврђено је "Вијестима".

Уставне жалбе поднели су адвокати Медојевића и Кнежевића на решење Вишег и Апелационог суда којим им је одређена казна затвора до 60 дана због одбијања да сведоче у предметима које, поводом њихових тврдњи, формирало Специјално тужилаштво.

"Помоћници Медојевића и Кнежевића су од почетка били у праву. Виши и Апелациони суд нису повредили Устав, већ закон који је противуставан. У једном моменту је стављена тачка да више ником не може да падне на памет да сведоке, било ког грађанина Црне Горе или било ког сведока у било ком поступку смешта у Спуж или иза решетака јер му се не допада нешто што се проговори", рекао је адвокат Мироје Јовановић.

Председница Већа судија Уставног суда Десанка Лопичић предложила је покретање поступка за оцену уставности дела одредбе члана Закона о кривичном поступку којом је прописана и могућност затварања сведока који одбија да сведочи.

Лопичић је предложила обуставу решења која су донета на основу наведене одредбе закона и да се одмах наложи обустава принудних мера затварања подносилаца уставних жалби.

Медојевић је ухапшен касно увече 29. новембра, а суд му је одредио притвор у трајању до два месеца јер је одбио да сведочи у предмету формираном у Специјалном државном тужилаштву због јавно изговорених тврдњи да наводно зна да бившем градоначелнику Подгорице неће бити одређен притвор из разлога што је Главни специјални тужлац примио мито у износу од 100.000 евра.

Потом је кажњен са још два месеца затвора јер је одбио да сведочи у предмету који је формиран поводом његових тврдњи из маја прошле године, да је тужилац Катнић учествовао у ратном злочину на територији Цавтата током 1991. и 1992. године.

Суд је донео исту одлуку и за Кнежевића због одбијања да достави податке о судији који му је наводно понудио мито у износу од 10.000 евра да му укине пресуду због напада на полицајаца 2015. године.

Након одлуке Уставног суда, новинарима се обратио Милан Кнежевић који није желео да напушта Скупштину од кад је донета одлука о притвору.

Рекао је да је после 14 ноћи и 13 дана проведених у Скупштини, задовољан што може да у своје и име Медојевића, прогласи "малу али значајну победу".

"Иако још нисам добио званично решење Уставног суда, јасно је да Иницијатива за оцену уставности значи победу ДФ-а. После Медојевића и мене, ниједан грађанин не може се наћи у оваквој ситуацији", рекао је Кнежевић.

Додао је и да жели да оповргне спекулације да ће, уколико одлука Уставног буде позитивна, прекинути протесте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво