Реаговања на хапшење Небојше Медојевића

Хапшење једног од лидера опозиционог Демократског фронта, Небојше Медојевића и налог за хапшење колеге из тог савеза, Милана Кнежевића, је срамота, оценила је председница жена Европске народне партије, Дорис Пак и позвала сефицу европске дипломатије Федерика Могерини да мора одмах да реагује.

"Члан црногорског парламента Небојша Медојевић ухапшен је у Подгорици без да му је претходно скинут посланички имунитет. То се десило у земљи која наводно следећа улази у Европску унију. Срамота. Могерини мора да реагује", написала је Пак на Твитеру.

Део опозиције, такође је осудио  хапшење Медојевића, који је приведен синоћ док је учествовао у раду седнице парламента, на којој су ништавним проглашене одлуке Подгоричке скупштине из 1918.

Опозција тврди да је Медојевић ухапшен по налогу председника и премијера, Мила Ђуканоића и Душка Марковића и поручује да ,када власт почне да хапси, веме је за уједињење.

"Уместо да се у друштву, оптерећеном поделама, успостави и заживи дијалог и поради заједнички на стратегији изласка из дубоке друштвено-економске кризе, актуелна власт демонстрира силу према политичким неистомишљеницима", поручено је из опозиционе СНП.

СНП је посебно осудила време и начин на који је Медојевић ухапшен, те указују да је штета оваквим чином учињена и да је ненадокнадива.

Милан Кнежевић за кога је издат налог за хапшење и даље се налази у згради парламента, а са њим су и посланици странака које чине Демократски фронт.

ДФ ће поново бојкотовати рад парламента

Лидери опозициононг Демократског фронта одлучили су да поново бојкотују пленарне седнице парламента и седнице парламентарних одбора, а у међувремену су одустали од састанка са председником Милом Ђукановићем, који је био планиран за поподне.

Позивајући се на своја сазнања, то је јавио радио Антена М, уз напомену да је таква одлука донета на седници Колегијума тог савеза.

Они ће, како се наводи, рад парламента бојкотовати док се не разреши статус Медојевића и Кнежевића.

Овај медиј преноси да се седница Колегијума ДФ-а одржава иза затворених врата и да је јак притисак чланства да се због последњих дешавања организују и протести.

Председник Нове, чланице ДФ, Андрија Мандић, упозорио је да је Црне Гора најновијим поступцима власти на, како је рекао, ивици грађанског рата, а Кнежевић апелује на грађане да се не окупљају организовано испред зграде скупштине док не добију инструкције ДФ-а.

Он је поновио да се добровољно неће предати полицји. Кнежевић је казао да је понашање предсједника Вишег суда Бориса Савића "противуставно" јер је донео незабележено решење да посланика Небојшу Медојевића стави у затвор као сведока јер "није рекао шта су они очекивали да треба да саопшти".

Медојевић је ухапшен јер је раније одбио да сведочи у предмету формираном поводом његове објаве на интернету. Он је на Фејсбуку написао да је окривљени Миомир Мугоша платио главном специјалном тужиоцу Миливоју Катнићу 100 хиљада евра како му не би одредио притвор у кривичном поступку због злоупотребе службеног положаја и пљачке државе од шест милиона евра у случају "Царине".

"Реч о политички мотивисаном хапшењу" 

Опозициона Права Црна Гора сматра да је реч о политички мотивисаном хапшењу Медојевића по налогу Ђукановића и Марковића.

"Наравно, у светлу овог догађаја, ни у ком случају не треба заборавити важну чињеницу: идеолог ДПС-а и донедавни политички сабрат Мила Ђукановића, Светозар Маровић, месецима избегава правду, иако је званично и правоснажно осуђен на затворску казну", поручују из Праве Црне Горе.

Они кажу да у моменту док десетине оптужених, па чак и осуђених лица, слободно шетају Црном Гором и несметано улазе и излазе из ње, црногорска полиција се дрзнула да хапси опозиционог посланика по налогу, без икакве дилеме, Мила Ђукановића и Душка Марковића.

Из Праве Црне Горе поручили су и да када, како кажу, власт једном почне да хапси опозиционе представвнике, онда, кажу, "више немамо права на разлике у политичким ставовима и мишљењима".

"Имамо искључиво право и обавезу да се под хитно ујединимо и станемо у исти ред", наводи се у саопштењу Праве Црне Горе. Из те партије су додали да се нажалост, показало да је црногорска Скупштина постала искључиво параван за демократију, тачније, прецизирају, "полигон у ком се симулира слободна реч, док са друге стране врата полиција звецка са лисицама и оружјем.

"Стога, без жеље за мудровањем, а поготово без жеље за доцирањем, позивамо пријатеље из Демократског фронта, стављајући сада по страни разлике у политичком приступу, да што пре, за добробит читавог друштва, а не само господина Медојевића, напусте клопку звану Парламент и његова радна тела, те да под хитно, као странка чији је посланик ухапшен, иницирају велики састанак опозиције и свих слободних сегмената друштва, на коме би синхронизовали деловање, макар то било само у овом случају - случају без преседана", наводи се у саопштењу из Праве Црне Горе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се