Ухапшен Медојевић, Кнежевић не излази из парламента

Подгорички Виши суд одредио је притвор посланицима опозиционог Демократског фронта Милану Кнежевићу и Небојши Медојевићу, због одбијања да сведоче у предметима Специјалног државног тужилаштва. Медојевић је спроведен у затвор у Спужу, док Кнежевић одбија да напусти парламент и да се неће добровољно предати полицији.

Медојевић, који је и председник опозиционог Покрета за промјене, ухапшен је по налогу Вишег суда у Подгорици у предмету поводом тврдњи о примању и давању мита, саопштио је МУП Црне Горе.

Медојевић је ухапшен без укидања имунитета и спроведен у Завод за извршење кривичних санкција (ЗИКС) у Спужу.

Виши суд у Подгорици одредио је Медојевићу притвор у трајању до два месеца јер је одбио да сведочи у предмету формираном у Специјалном државном тужилаштву због јавно изговорених тврдњи да наводно зна да бившем градоначелнику Подгорице неће бити одређен притвор из разлога што је Главни специјални тужлац примио мито у износу од 100.000 евра, наводи се у саопштењу достављеном Танјугу.

Медојевић је ухапшен касно синоћ после изласка из Скупштине, а након што су посланици парламента усвојили резолуцију којом се проглашавају ништавним одлуке Подгоричке скупштине из 1918. године.

На сајту Вишег суда објављено је да су Кнежевић и Медојевић одбили да сведоче и пошто су били новчано кажњени решењима ванрасправног кривичног већа Вишег суда, преноси РТЦГ.

"Затвор траје док сведоци К. М. и Н. М. не пристану да сведоче или док њихово саслушање постане непотребно или док се кривични поступак заврши, а најдуже до два месеца рачунајући од дана лишења слободе", наводи се у саопштењу из Вишег суда.

Против тог решења може се изјавити жалба Апелационом суду у року од 24 сата од пријема преписа решења, али она не задржава извршење решења.

Правни заступници Медојевића и Кнежевића уложили су жалбу Апелационом суду на одлуку Вишег суда.

Адвокат Дражен Медојевић је новинарима казао да је Небојша Медојевић правним насиљем и без основа лишен слободе. Навео је и да је Медојевић ухапшен и одведен у ЗИКС.

"Актери правосудног система су довели себе у једну компромитујућу ситуацију да су брутално прекршили Закон о кривичном поступку", казао је адвокат Медојевић.

Према његовим речима Медојевићу је тек у полицијском аутомобилу уручена одлука о лишавању слободе.

"Ово је први пут у историји црногорског правосуђа да се политичари, уз овакво брутално кршење закона, стављају у затвор што је незапаћена пракса у Европи и шире“, навео је адвокат Медојевић, пренео је портал РТЦГ.

Милан Кнежевић, који одбија да напусти парламент, каже да се неће добровољно предати полицији и да ће с колегама из ДФ-а до даљег остати у парламенту.

Из парламента је поручио да у ДФ-у припремају стратегију за излаз из актуелне ситуације.

"Ми бранимо интегритет и суверенитет Скупштине црногорског парламента који је јуче брутално погажен киднаповањем, а не хапшењем Небојше Медојевића на Булевару светог Петра Цетињског и покушајем такође киднаповања мене од стране полиције по налогу Вишег суда", рекао је Кнежевић.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво