Додик унео заставу Републике Српске у Председништво БиХ

Члан Председништва БиХ из реда српског народа Милорад Додик испунио је предизборно обећање и у свом кабинету и свечаном салону поставио заставу Републике Српске, пренели су бањалучки медији. Застава РС биће постављена где год седим, рекао је Додик. Комшић и Џаферовић осудили Додика због постављања заставе.

Додик је примио новоименованог амбасадора Србије у БиХ, Александра Ђорђевића, и том приликом је први пут у Председништву БиХ истакнута и застава Републике Српске.

Сарајевски портал Кликс пренео је да је Додик, ипак, изнео заставу РС у свечани салон Председништва БиХ, где је примио амбасадора Србије.

Реч је о првом састанку Додика са неким страним амбасадором у згради Председништва БиХ. 

Додик је Ђорђевића, како се наводи, примио под заставама Босне и Херцеговине, Републике Српске и Републике Србије.

Додик je изјавио да ће застава Републике Српске бити постављена где год он седи.

"Заставу БиХ наметнуо је високи представник и она није прихваћена од стране РС. Испада да српски члан Председништва ради под заставом БиХ и ФБиХ. Не спорим да се истакне застава БиХ, али мора да буде и застава која представља српски народ. Нећу да будем фигура", рекао је Додик, преносе Независне.

Он је казао да ће тражити да Председништво делује по Уставу, као и да ће то бити суштина његовог политичког рада.

"Члан 3 Устава каже да је БиХ састављена од два ентитета и три народа. Ми из РС никад нисмо пристали да високи представник мења тај члан. Моја политика ће бити политика чистог рачуна. Ми сматрамо и тумачимо да је РС дала територију и одређене надлежности БиХ", рекао је Додик.

Према његовим речима, високи представници су упорно кршили споразум и вршили политичко насиље над Србима.

"Желим да нагласим да је високи представник уведен анексом 10. Све што су високи представници урадили јесте то што су кршили споразум и наметали уставна решења. РС је издржала налет међународног фактора. Они су увек радили у корист Бошњака", нагласио је Додик.

Комшић и Џаферовић осудили Додика због постављања заставе 

Чланови Председништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић оштро су осудили поступак председавајућег Председништва Милорада Додика, који је поставио заставу Републике Српске приликом церемоније примања акредитивног писма од новоименованог амбасадора Србије у БиХ Александра Ђорђевића.

"Истицање било које друге заставе из БиХ заједно са заставом БиХ приликом званичних међународних посета на којима Босна и Херцеговина учествује или је представљена, директно је кршење Закона о застави Босне и Херцеговине", пише у заједничком саопштењу Комшића и Џаферовића, преноси Кликс.

Њих двојица затражили су да се о том догађају направи службена белешка, након чега ће бити поднете правне радње пред надлежним институцијама.

"Данашњим поступком, председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик је оскрнавио церемонију предаје акредитивних писама и нарушио међународни углед Председништва Босне и Херцеговине", наводи се у саопштењу.

У образложењу они наводе да је Додик акредитивна писма новоименованих амбасадора у Босни и Херцеговини примио у име Председништва, чиме је прекршен је члан 5 став 2 Закона о застави Босне и Херцеговине.

Како су рекли, Додик и његов кабинет су "свесно игнорисали" упозорења Службе за протокол Председништва БиХ према коме није допуштено истицање заставе РС заједно са заставом Босне и Херцеговине приликом церемоније предаје акредитивних писама.

"Упркос тим јасним претходним упозорењима, представници Кабинета председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика ушли су у Свечани салон и на већ припремљену поставку, коју је поставила Служба за протокол и церемонијал у складу с раније утврђеном праксом и Законом о застави БиХ, неовлашћено додали заставу РС поред заставе БиХ", наводи се у саопштењу.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара