Штрбац: Испуњени услови да се Васиљковић пусти на слободу

Жупанијски суд у Вараждину одлучивао је о захтеву одбране да Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, буде пуштен на слободу, након што је одслужио две трећине затворске казне, рекао је шеф тима одбране Саво Штрбац. Адвокат Цветић очекује да капетан Драган буде пуштен на слободу.

Саво Штрбац каже да би одлука требало да буде донета по хитном поступку. Нагласио је да тим одбране верује да су испуњени сви услови да Васиљковић буде пуштен оцењујући да би то могло да се догоди до краја децембра, преносе Независне новине, позивајући се на Срну. 

Под претпоставком, додаје Штрбац, да одлука буде позитивна и да Васиљковић буде пуштен, он сам ће одлучити да ли ће из Хрватске отићи у Србију или Аустралију, јер има држављанство обе земље.

Штрбац је навео да се Васиљковић кратко јавио видео-линком из затвора истакавши да има много резерви према хрватском правосуђу и према томе да ће донети позитивну одлуку, јер су га, како је рекао, и осудили без ваљаних доказа и без доказане кривице.

Додао је да ће решење о одлуци бити достављено странкама писаним путем и да обе стране, и оптужени и тужилаштво, имају право жалбе.

Горан Цветић, адвокат Драгана Васиљковића саопштио је да је у Жупанијском суду у Вараждину одржано рочиште поводом службеног захтева управника затвора Лепоглава да његов клијент буде пуштен на слободу. 

Након што је формално дао сагласност да се поступак спроведе, утврђене су чињенице о Васиљковићевом владању у сплитском затвору, затвору на Реметинцу где је био на дијагностици, као и у Лепоглави. Веће се затим повукло на већање, а одлука ће у писменом облику бити донета за нелолико дана.

На одлуку странке имају право жалбе у року од три дана Врховном суду Хрватске.

"Будући да је Васиљковићево владање било примерно, за очекивати је да ће му условни отпуст бити и додељен", навео је Цветић. 

Првостепеном пресудом Жупанијског суда у Сплиту Васиљковић је у септембру прошле године осуђен на 15 година затвора.

Врховни суд Хрватске у јулу је смањио Васиљковићу за годину и по дана казну затвора и правоснажно га осудио на 13 и по година због наводних ратних злочина над цивилима и ратним заробљеницима у Хрватској.

Васиљковић је у притвору провео скоро 13 година, што му је урачунато у казну.

Капетан Драган, који има и српско и аустралијско држављанство, ухапшен је у Аустралији, а Хрватској је изручен у мају 2015. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво