Црногорске државне пензије под знаком питања

Од одлуке Уставног суда Црне Горе зависи да ли ће се укинути црногорске државне пензије. Право на државну пензију стиче се после 15 година стажа и три мандата, а она износи од 1.000 до 1.400 евра.

Уставни суд Црне Горе ће, према најавама, размотрити одредбе садашњег црногорског Закона о зарадама и другим примањима државних функционера.

Од одлуке Уставног суда зависиће да ли ће и колико садашњих и бивших политичара моћи да користи такозвану државну пензију која износи од 1.000 до 1.400 евра.

Просечна пензија у Црној Гори је 246 евра, па је у току политичка расправа о оправданости додељивања повлашћених пензија.

Важећи црногорски Закон о зарадама и другим примањима носилаца јавних функција предвиђа да се право на државну пензију може стећи и након 15 година стажа и три мандата.

На основу тога, већи број посланика који су у Скупштини Црне Горе провели три и више мандата, већ су стекли право на привилеговану пензију, иако је некима од њих политички анганжман био главни део или једини извор радног стажа.

У Црној Гори постоје и друге врсте државних пензија, за културне посленике и спортисте.

Уметници и други културни радници у Црној Гори који су непрекидно стварали најмање 20 година, према недавно усвојеном закону, могу стећи право на националну пензију.

Уметници стичу право на националну пензију и ако добију пет релевантних домаћих и међународних награда, као и ако својим стваралаштвом афирмишу мултикултуралне и мултиетничке вредности Црне Горе.

Рачуна се да тренутно има 70 кандидата за такву пензију. Право на националну пензију стекли су и истакнути спортисти.

За разлику од политичара, истакнутих уметника и спортиста, да би грађани Црне Горе зарадили пензију, мушкарци морају да раде пуних 40 година, а жене 35.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво