Пленковић: Немешање у ствари друге земље политика 19. века

Хрватски премијер Андреј Плековић одговорио је предсадавајућем Савета министара БиХ, Денису Звиздићу, да као председник владе има одговорност према Хрватима ван Хрватске, која је потписник и гарант Дејтонског споразума.

Пленковић је Звиздићу, који му је раније данас замерио због мешања у унутрашње ствари БиХ, рекао да на то има права и поручио да ће своју дипломатску офанзиву наставити.

Те тезе и теорије о немешању у унутрашње ствари, то је остало у међународним односима 19. века, рекао је Пленковић новинарима након завршетка самита Европа-Азија у Бриселу.

"Сада смо у 21. веку где смо за сва крупна и битна политичка питања, а посебно она за које као председник владе имам посебну одговорност с обзиром на чињеницу да је Хрватска потписник и гарант Дејтонског споразума, заинтересован да се он спроводи и 23 година након потписивања онако како је замишљен", истакао је хрватски премијер.

Пленковић је рекао да Звиздић, са којим иначе има јако добре односе, добро зна колико је Хрватска, посебно од када је он премијер помогла у јачању билатералних односа и у бржем путу према ЕУ, што ће, како је поручио, чинити и даље.

"Ја ћу независно од тога ставити у први план оно што и он зна да се догодило, а да није добро, а то је да један народ у Федерацији гласовима својих припадника бира другом народу његовог члана председништва. Дакле, не можемо се правити невешти на нешто што је сасвим очигледно и према структури гласова и према ономе што се на крају догодило", рекао је хрватски премијер.

"Важно да порука Хрватске буде појашњења"

Истакао је да је то за Хрватску озбиљно питање и она има сва легитимна права да га диже на међународним форумима и да сензибилизује друге, пренела је Хина.

Пленковић је рекао да је и јуче поновио да многи актери не разумеју те детаље нити их схватају и зато је, сматра, важно да порука Хрватске буде појашњења.

Хрватски премијер је на маргинама самита ЕУ имао и билатерални разговор с Федериком Могерини, високом представницом за спољну и безбедносну политику, а за коју каже да је једна од оних особа које то мало боље разумеју.

Апелује да се реши изборни закон који би био такав да омогућава легитимну заступљеност свих, посебно у Председништву БиХ.

Денис Звиздић је раније данас оптужио Пленковића да се меша у унутрашње послове БиХ због иступа у телима Европске уније и током његових билатералних сусрета где је упозорио на неравноправност Хрвата у БиХ након недавног избора Жељка Комшића за хрватског члана Председништва гласовима Бошњака.

Док Пленковић каже да је обавестио Брисел да је у БиХ током протеклих општих избора изигран дух Дејтонског споразума, Звиздић сматра да хрватски премијер зоупотребљава чланство Хрватске у ЕУ и да наступа као да је премијер БиХ, а не Хрватске.

То није у складу са добросуседским односима и представља отворено и директо мешање Хрватске у унутрашња питање БиХ, јасан је Звиздић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи