У Собрању пауза, гласање o имену највероватније сутра

Након три дана расправе о уставним променама у складу са Преспанским споразумом, који предвиђа промену имена Републике Македоније, током које су посланици власти и опозиције задржали потпуно супротстављене ставове, у Собрању је данас пауза, а расправа ће бити настављена сутра, када се очекује и гласање.

Ова једнодневна пауза у раду парламента је у македонским медијима протумачена као време узето за последњи покушај да власт и опозиција ипак дођу до неког договора који би обазбедио неопходну двотрећинску већину од укупно 120 посланика.

Најутицајнија опозициона партија ВМРО-ДПМНЕ јасно је ставила до знања не само парламенту, већ и америчким званичницима да је Преспански споразум за њих мртав и да ће посланици те странке гласати против.

Према информацијама из Собрања, а преносе македонски медији, о уставним променама ће се највероватније гласати на сутрашњој седници.

Бриселу ће данас, како је најављено, упркос свему, почети званични преговори о приступању Републике Македоније НАТО.

Из македонске владе је најављено да ће почети са израдом уставних амандмана, након одлучивања у парламенту, те да је најбоље да то уради заједно са опозицијом.

То је јуче најавио портпарол владе Миле Бошњаковски на конференцији за новинаре.

Опозициона ВМРО-ДПМНЕ, међутим, одлучила је да напусти расправу и сугеришу странкама у власти да прекину, према њиховом мишљењу бесмислену расправу, тако што ће уставне амандмане ставити на гласање.

Парламент ће расправу наставити сутра у подне.

Уколико уставни амандмани не добију двотрећинску већину, из владе најављују брзе превремене парламентарне изборе, што значи да би они били одржану у року од најмање 45 до најдуже 60 дана.

И опозиција сматра да су избори једино решење, али у складу са измењеним изборним законодавство, а то би значило формирати техничку владу која би имала новог премијера и нове министра из владајуће коалиције у ресору полиције, социјалних послова, пољопривреде и неколико министара из опозиције.

Они би, кажу, требало да припреме одржавање избора у року од 100 дана.
Две највеће партије, СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ, су, судећи према ранијим изјавама, уверене у победу на тим изборима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво