Додик за РТС: Не желим додатне поделе унутар БиХ

Новоизабрани српски члан Председништва БиХ Милорад Додик каже за РТС да ће његова платформа за деловање бити Устав БиХ и Дејтонски споразум.

Милорад Додик је гостујући у емисији Упитник рекао да у будућности жели да Србија и Босна и Херцеговина имају добру сарадњу.

Када је реч о питању Косова, српски члан Представништва БиХ напомиње да ту "нема дилема" те да ће пратити Београд и Србију.

Коментаришући изјаву хрватског члана Председништва Жељка Комшића да је за њега Косово независна држава, Додик каже да је то била непотребна изјава имајући у виду да је Вучић, како каже, свима честитао.

Додик истиче да не жели да прави додатне поделе унутар БиХ нити да се Републике Српска деградира.

Српски члан Председништва БиХ наводи да ће његова платформа за деловање бити Устав БиХ и Дејтонски споразум. 

"Моја политика је мир, да се одлуке узму у оквиру органа, а не високи представник, да се амерички и британски амбасадор не мешају у микроуправљање", истиче Додик.

Додик не искључује могућност да РС буде независна као, како каже, последица неуспеха уставне БиХ. 

Говорећи о најавама да ће у зграду Председништва БиХ донети заставу Републике Српске, Додик напомиње да он долази из РС те да је зато сасвим логично да доноси политике из Српске и њена обележја.

Према његовим речима, БиХ је сложена земља и нема свој идентитет без саставница - два ентитета и три народа. "Не видим зашто застава треба неког да узнемири", каже Додик. 

Додаје да ће, ако не буде добио подршку за заставу, бити проблема са седницама Председништва.

"Има телефона. Ствар није симболичког карактера. Уколико пристанете да се идентитет РС свали на упражњавање у Бањалуци, добијете причу да 9. јануар није Дан Републике Српске", напомиње српски члан председништва БиХ.

За себе каже да није босанскохерцеговачки унитариста те да неће дозволити мајоризацију било кога.

"Уверен сам да смо, при процесу мајоризације, близу оружаног конфликта", напомиње Додик. 

Када је реч о тиму са којим ће радити, Додик каже да прослављени редитељ Емир Кустурица може много да му помогне као саветник с обзиром на искуство и познавање локалног менталитета.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво