Комшић: Косово је независна држава

Изабрани члан Председништва БиХ из редова хрватског народа Жељко Комшић рекао је за "Дојче веле" да нема дилему да је Косово независна држава.

"Ја заиста желим да се односи Србије и Косова реше на начин да су то односи две суседне и пријатељске државе. Ја немам дилеме да је Косово независна држава. Одмах да знате - то моје мишљење", рекао је Комшић.

Сматра да није на помолу дуготрајна уставна и политичка криза у БиХ како многи предвиђају, и не види никакав разлог за њу, ни институционални ни политички, осим ако неко жели заиста да изазива ту кризу.

"Резултати избора су такви какви су. Избори су спроведени у складу са правилима која важе од 1996. године до данас. Све је било исто, није било разлике ни у методи ни у начину реализација тих избора. Но, то да ли се некоме свиђају резултати је сасвим друга ствар и то, морам признати, никога институционално не занима", рекао је Комшић.

Да ли неко признаје или не признаје резултате избора, ствар је, како је рекао, политичке воље.

Објаснио је и да по Уставу БиХ не постоје представници народа у Председништву БиХ.

"По нашем Уставу постоје припадници народа у Председништву БиХ. Дакле нема таквог легитимитета. Легитимитет се по нашем Уставу не изводи из народа као колективитета него се изводи из грађана. Дакле та прича о легитимитету је потпуно бесмислена", оценио је Комшић.

Подсетио је да је два пута био члан Председништва БиХ и да су он и Небојша Радмановић из Додикове странке "солидно радили".

"Како ће се Милорад Додик понашати не знам, али му је паметније да се понаша рационално. Јер у Председништву је начин доношења одлука такав да ако се крене са блокадама и провоцирањем обично вам се то разбије о главу на начин да онда не можете добити оно до чега је вама стало", рекао је Комшић.

Комшић тврди да ако Додик крене са блокадама да ће "то бити велики проблем и по њега и на крају по Републику Српску у коју се он толико заклиње јер то може резултирати тиме да се не доносе одлуке које су битне и за Републику Српску".

"Додик нема неку супермоћ. Одлука о НАТО-у и активацији МАП је донета. Она никада није опозвана, промењена или поништена. Све што Додик може је да тражи да се та одлука мења, али за то никада неће добити сагласност друга два члана Председништва. Дакле та одлука званично постоји", истакао је Комшић.

Према његовим речима, границе БиХ не би требало мењати, дирати и размењивати територије јер се тиме ствара опасан преседан.

Границе БиХ су утврђене, оне се знају и потврђене су и налогом тзв. Бадинтерове комисије и мислим да једноставно БиХ мора инсистирати на непромењивости тих граница, навео је Комшић.

Упитан да ли се такав став односи и на Србију и Косово рекао је да "не може да говори у име Србије и Косова".

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво