Собрање, дан други: Ставови још удаљени

Ни другог дана дебате у македонском парламенту, о уставним променама у складу са Преспанским споразумом о промени имена те бивше југословенске републике, нема наговештаја о приближавању ставова власти, која је за и опозиције, која се томе противи.

Данашњи ток седнице обележило је одбијање председника парламента Таљата Џаферија да допусти лидеру најутицаније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, Христијану Мицкоском, да се обрати посланицима.

Захтев да се Мицкоски обрати посланицима упутила је странка, али га је Џафери одбацио са образложењем да је неоснован, те да не може да дозволи да се са скупштинске говорнице обраћа неко ко није посланик.

У покушају да објасни захтев ВМРО-ДПМНЕ да се Мицкоски обрати посланицима није преседан, те да је таквих случајевима било и раније, Џафери је посланику Драгану Даневу искључио микрофон.

Посланик Крсто Јовановски из ВМРО-ДПМНЕ је предложио лидерима две главне македонске странке да седну за сто и договоре се о будућности државе.

У расправи је учествовао и премијер Зоран Заев уверавајући посланике да се споразумом са Грчком име Македоније не мења, већ се само, како је рекао, допуњује.

Стручњаци: Заев изазавао "земљотрес" у правосудном систему земље

Ипак, највећу пажњу македонских медија данас су привукла реаговања на јучерашњи позив Заева, који је у свом уводном излагању у парламенту позвао опозицију на национално помирење и, како је рекао, опраштање прошлогодишњег "27. априла", што је у јавности протумачено као понуда помиловања за оптужене за изазивање насиља у Собрању.

Медији констатују да је та изјава Заева изазвала "земљотрес" у правосудном систему земље, те да стручњаци указују да би такав потез премијера имао далекосежне последице.

Професор Мирјана Најћевска је изјавила да тренутно пуштање на слободу оптужених за "27. април" није опција, јер би то, како каже, довело до до некажњивости дела.

Истакла је и да је време за коначно успостављање правне, а не партијске државе.

"Сваки облик милости доводи до некажњивости и аутоматски увек је ударац у правосудном систему. Поготово у земљи у којој владавина закона још није стала на своје ноге, што би значило земљотрес и промоцију политичких странака као примарних у решавању односа у друштву", сматра Најћевска.

Уранија Пировска из Хелсиншког одбора за људска права каже да јучерашњи говор премијера Заева не може другачије да се тумачи него као понуду амнестије за учеснике у "крвавом четвртку", што је, како каже, за њу неприхватљиво.

Подсетила је и да је Европска унија позвала Македонију да коначно почне да кажњава злочине, што води ка јачању владавине права.

Амнистији се противе и посланици албанске мањине у парламенту.

Како преносе македонски медији на албанском језику, они сматрају да ако се одлучи за примену амнестије у случају "27. априла", онда то исто треба применити и за 9. и 10. мај 2015, односно за припаднике тзв. Кумановске групе.

У супротном, поручују, ништа од помирења.

У међувремену је помоћник државног секретара САД Вес Мичел упутио писмо лидеру ВМРО-ДПМНЕ Христијану Мицкоском у коме тражи да партијске интересе остави по страни и да посланици његове странке, без икаквих притисака, по свом нахођењу одлуче како ће гласати.

"САД снажно верују да је Споразум из Преспе између Македоније и Грчке историјска прилика за Македонију да себи обезбеди светлију будућност и да допринесе регионалној безбедности, стабилности и просперитету. И поред тврдње да се могао постићи 'бољи споразум', ми не верујемо да је то заиста могуће. Овај споразум је захтевао компромис са обе стране. То је прилика која се неће поновити, чак и у наредним деценијам", навео је Мичел.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво