Референдум у Румунији – да ли ће грађани и уставом забранити истополне бракове

У Румунији се одржава дводневни референдум на којем се одлучује да ли да се уз закон и Уставом забране истополни бракови. Да би референдум успео, потребно је да гласа најмање 30 одсто уписаних бирача, а благослов за његово одржавање дала је и Румунска православна црква. Са друге стране, из Европе стижу оштре критике и позив румунским властима да поштују људска права.

Око 18 милиона гласача у Румунији позвано је да се изјасни о промени дефиниције породице, на основу петиције једне конзервативне организације, коју је потписало три милиона људи.

По румунском уставу, брак је заједница супружника, а иницијатори референдума желе да убудуће буде дефинисан искључиво као заједница мушкарца и жене.

За иницијативу је гласала и председница румунске владе, упркос критикама Брисела и невладиних организација.

"Наша је грађанска дужност да се изјаснимо о темама које су важне за друштво, а породица је свакако једна од њих. Гласала сам за вредности у које верујем", рекла је премијерка Виорика Данчила.

Иницијатива је од почетка имала подршку Румунске православне цркве, а на референдуму је гласао и румунски патријарх.

Грађани сматрају да деца треба да знају ко им је отац а ко мајка, и да у Уставу мора да се нагласи да је брак заједница мушкарца и жене, а не партнера, као до сада.

Румунским законом истополни бракови већ су забрањени. Инсистирање да тако пише и у уставу, критичари виде као злонамеран покушај да се припадницима ЛГБТ популације створи осећај да су грађани другог реда и да се маргинализују самохрани родитељи и невенчани парови са децом.

Према анкетама, очекује да ће гласачи подржати уставну измену.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво