Милорад Пуповац нападнут у центру Загреба

Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС), лидер Српског националног вијећа и посланик у Хрватском сабору Милорад Пуповац нападнут је на загребачкој пијаци Долац, када је у пролазу са страначким колегом Борисом Милошевићем погођен гомилом хране.

Све се догодило нешто после 14 сати, након завршетка седнице парламента, док су Пуповац и Милошевић пролазили поред бистроа "Амфора" на загребачкој пијаци Долац из смера рибарнице према Тргу бана Јелачића, саопштено је из СНВ-а. 

У једном тренутку, наводи се, Пуповац је осетио ударац у десну страну тела, од врата до шаке десне руке, а када се окренуо видео је да је погођен већим и мањим остацима хране од којих су се неки задржали на његовој одећи (мантилу), а неки (крупнији и крући) одбили су се о његов врат, рамена и руке и расули по тлу.

У саопштењу се наводи да с обзиром на јачину и прецизности ударца, Пуповац претпоставља да је храна бачена на њега са једног од ближих столова за којима су били гости ресторана "Амфора".

"Ово није први, ни вербални, ни физички насртај на председника СДСС-а и председника СНВ-а Милорада Пуповца, али јесте први који је укључивао и једног од његових најближих страначких сарадника Бориса Милошевића. С обзиром на то да се овај напад догодио пред бројним људима и на месту на којем се посланици Пуповац и Милошевић готово свакодневно крећу, реч је не само о безобзирности, већ и карактеру потенцијално опасног физичког напада на њих", наводи се у саопштењу.

И по томе како је изведен, истиче се у саопштењу, овај напад за циљ је имао отворено манифестовање мржње, јавно понижење и физичко угрожавање Пуповца и Милошевића, који је, иначе, председник Клуба посланика СДСС-а у Хрватском сабору.

"С обзиром на политичку и медијску кампању која се води дуже време, а посебно протеклих седмица против посланика Пуповца и Самосталне демократске српске странке, овај напад не треба никог да изненади, јер та је кампања таква да подстиче људе не само на мржњу већ и на насиље према њему и институцијама које води, а тиме и према народу који представља", поручује се у саопштењу.

Загребачке невладине организације у оквири Куће људских права осудиле су напад на посланике у Хрватском сабору Милорада Пуповца и Бориса Милошевића који се догодио у центру Загреба. 

број коментара 11 Пошаљи коментар
(субота, 29. сеп 2018, 04:18) - anonymous [нерегистровани]

Koliko dugo jos?!

Hrvati sve ostrije, a mi sve finije i politicki korektnije. Ne smemo ovaj prostakluk i izvrsioce, ni da nazovemo pravim imenom koje zasluzuju. Na zdravlje.

(субота, 29. сеп 2018, 02:57) - Milos [нерегистровани]

Policijska posla

Ima li tamo policije i pregleda kamera ? Nije problem naći ko je i zašto .

(петак, 28. сеп 2018, 23:43) - anonymous [нерегистровани]

Влада

Да ли ћемо добити и осуду из Владе Републике Хрватске, са којима је Пуповчева странка у сарадњи?

(петак, 28. сеп 2018, 22:20) - anonymous [нерегистровани]

Ovo se moglo i ocekivati...

..uzimajuci u obzir cinjenicu da se protiv Pupovca i SNV vec duze vreme vodi negativna kampanja u kojoj ucestvuju pojedini mediji,ali nazalost i neki Srbi,gradjani RH!?
U svakom slucaju Srbija,kao ozbiljna drzava,mora ovaj slucaj,a i druge slicne dogadjaje izneti pred odgovarajucim institucijama medjunarodne zajednice,jer RH nece preduzeti nikakve ozbiljne korake.
To je vise nego sigurno.
Nije samo Pupovac izlozen ovakvim napadima.Mozemo misliti kako je obicnim gradjanima Srpske nacionalnosti u RH.
Sve manje ih je koji se izjasnjavaju kao Srbi.
Asimilacija je u toku.

(петак, 28. сеп 2018, 20:46) - Воронцов [нерегистровани]

Очекивано у друштву у којем се проповеда мржња

Страшно је колико мржње се проповеда. Чудо је да људи уопште могу још слободно и ходати ?Мржња је зло.

(петак, 28. сеп 2018, 20:22) - anonymous [нерегистровани]

Publikovati ali ne samo kod nas

Da li se sa ovakvim ispadima u Hrvatskoj svakodnevnim zbivanjima u Kosovu upoznava strana javnost? Da li se bar ovo evidentira ako nismo sposobni da upoznamo ostale osim Srba? Mi to i tako i tako znamo, ali da li su ostali obavesteni?

(петак, 28. сеп 2018, 20:20) - anonymous [нерегистровани]

trebalo bi

da se svi srbi sloze i da se drze skupa.CCCC.

(петак, 28. сеп 2018, 19:59) - Богдан [нерегистровани]

Лоша процена

Ако је господин Пуповац био у убеђењу да је умилостивио хрватске политичаре и јавност помирљивим тоновима којима је изразио неслагање са неким изјавама председника Вучића на рачун актуелних догађања у Хрватској, недопустиво је погрешио.

(петак, 28. сеп 2018, 18:35) - Zoran [нерегистровани]

Oštru notu poslati!

Ali ne samo Hrvatskoj nego na evropskom nivou.Zamislite isti događaj lideru hrvatske manjine u Vojvodini!?

(петак, 28. сеп 2018, 18:19) - Милош В. [нерегистровани]

Подршка

Подршка господину и интелектуалцу Пуповцу. Хрватској али и Србима фали људи као што је он.