Загребачке НВО осудиле напад на Пуповца 

Загребачке невладине организације у оквири Куће људских права осудиле су напад на посланике у Хрватском сабору Милорада Пуповца и Бориса Милошевића који се догодио у центру Загреба.

Напад на Пуповца, који је у тренутку напада био у друштву страначког колеге и шефа посланичке групе СДСС-а Милошевића, догодио се нешто после 14 сати, по завршетку саборског заседања.

Они су пролазили загребачком пијацом на Долцу када је на Пуповца бачена гомила хране, саопштено је раније из СНВ-а.

Документа у саопштењу које је потписао Еуген Јаковчић, оцењује да тај напад подсећа на године у којима су, како кажу, мржња и насиље према другима и другачијима завршавале убијањем.

"Позивамо све у хрватском друштву на солидарни отпор против растуће нетрпељивости и свих појава фашизма", наводи се у саопштењу.

Антифашистичка лига Републике Хрватске оцењује да данашњи напад на Пуповца и Милошевића показује шта може да направи "хушкачка пропаганда" којом су ови мањински посланици изложени већ дуже време. 

"Медијска промоција оних који лажу и клевете погодује атмосфери у којој су неки узели себи за право да могу на оне друге бацати храну, викати на улици", оцењује та организација.

"Фашизација хрватског друштва је опасна појава, јер фашизам нису концентрациони логори, то је крај, све почиње извргавањем мањине бесу и хушкању што је готово постала свакодневна појава у хрватском друштву, и то пре свега према нашим суграђанима српске националности и свима онима које не говоре радикално десним дискурсом", указује Антифашистичка лига Републике Хрватске, саопштила је Кућа људских права Загреб.

Против Пуповца је, иначе, протеклих седмица вођена кампања када су представници дела хрватских ветерана тражили да се јавно изјасни о Оружаном сукобу у Хрватској, изјавама председника Србије Александра Вучића у Бачкој Паланци и војно-полицијској акцији "Олуја", што је он и учинио недавно на конференцији за новинаре.

број коментара 0 Пошаљи коментар