Руском писцу Прилепину забрањен улазак у БиХ

Познатом руском писцу Захару Прилепину забрањен је улазак у БиХ уз образложење да представља претњу по безбедност земље, преноси "Тас" његову поруку са друштвене мреже Фејсбук.

Захар Прилепин је на Фејсбуку написао да је путовао из Београда у Бањалуку на манифестацију "Кочићеви дани" али му на граници са БиХ нису дозволили да уђе у земљу, позивајући се документ Министарства безбедности у којем се наводи да представља претњу по безбедност.

"Нисам много огорчен због тога", написао је Прилепин, додавши да се вратио у Београд, преноси Тас.

Прилепин се, иначе, налази на листи руских књижевника којима је забрањен улазак у Украјину.

Председник РС Милорад Додик сматра да је наредба Обавештајно-безбедносне агенције БиХ о забрани уласка Прилепину срамна, недопустива и уперена против пријатеља Републике Српске и захтева да се она повуче.

"Како је могуће да је један руски писац претња по безбедност БиХ, а није хиљаде миграната или повратника са сиријског ратишта", упитао је Додик, преноси РТРС.

Министар безбедности у Савету министара БиХ Драган Мектић изјавио је да "није упознат са информацијом о забрани уласка у БиХ руском писцу Захару Прилепину". Додао је да је то, колико је њему познато, учињено на захтев Обавештајно-безбедносне агенције, преноси РТРС.

За стручњака за безбедност Џевада Галијашевића одлука о Прилепину је, како каже, доказ да је "Мектић лагао када је говорио да не постоје црне листе руских интелектулаца".

Према Галијашевићевим речима, "одлука је доказ да су у БиХ добродошли само вехабије, муџхедини, као и терористи ИД", преноси РТРС.

Сматра да су том одлуком Мектић, бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић и директор ОБА-е Осман Мехмедагић Осмица објавили су Русији тихе санкције а одлука, истиче, представља и удар на уставни поредак и рушење БиХ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво