Смртоноснa jапанска секта задржала мрежу у Црној Гори

Секта "Аум Шинрикјо" унапређује своју мрежу у Црној Гори, иако је већина чланова протерана пре две године, наводе у Централној обавештајној агенцији, а преносе подгоричке "Вијести".

На сајту ЦИА јапанска секта је обележена као једина терористичка претња у Црној Гори.

Посебне јединице полиције су у марту 2016. у подгоричком хотелу "Рамада" и хотелу "Перјаник" у Даниловграду, ухапсиле 58 чланова култа одговорног за смртоносни напад сарином у токијском метроу.

У тој су акцији ухапшена 43 држављанина Русије, седам из Белорусије, четири из Јапана, три из Украјине и један из Узбекистана.

Управа полиције спровела је тада акцију након дојаве партнерских безбедносних служби које су упозориле да у Црној Гори бораве чланови "иностране верске групе затвореног типа", а у полицији су појаснили да су припадници секте након хапшења и саслушања депортовани из Црне Горе, наводе Вијести.

Јапанска секта је одговорна за терористички напад гасом у Јапану 1995. године у којем је убијено 13, а повређено више хиљада особа. Јапан је недавно погубио последњих шест припадника култа "Аум Шинрикјо", осуђених на смртну казну због напада у токијском метроу.

Још седам припадника култа, међу којима је био и лидер Шоко Асахара, погубљено је у јулу.

Култ је био оптужен и за седам других убистава, као и за претходни напад сарином 1994. када је убијено осам, а рањено 600 људи.

Сведоци напада су тврдили да су приметили пакете из којих нешто цури, а да су одмах потом осетили испарења од којих су их пекле очи. Отров је деловао на жртве у року од неколико секунди, од чега су се гушили и повраћали, док су неки ослепели и били парализовани.

Следбеници култа су веровали да ускоро следи крај света и да ће сви они који нису са њима ићи у пакао - осим ако их не убију. Након напада у токијском метроу чланови култа су неколико пута безуспешно покушавали да испусте хидроген-цијанид на неколико станица.

Оснивач групе, Шоко Асахара, познат и као Чизоу Матсумото, прогласио је себе Христом и првим "просветљеним" још од Буде. "Аум Шинрикјо" је стекао званични статус као религијска организација 1989. године, а на свом врхунцу имао је десетине хиљада следбеника широм света. Група је убрзо постала "параноични култ апокалипсе", убеђена да ће свет завршити у општем рату и да ће само они преживети.

Култ се после напада 1995. године повукао и преименовао у "Алеф" или "Хикари но Ва".

"Аум Шинрикјо" је означена као терористичка организација у САД и многим другим државама, али "Алеф" и "Хикари но Ва" легални су у Јапану, мада су проглашени "опасним религијама" које су под присмотром.

Црна Гора је једина држава у региону у којој се на сајту ЦИА упозорава на опасност од тероризма.

ЦИА наводи да Србија није решила проблеме граница са Косовом, Хрватском и Босном и Херцеговином. Истиче се и да кроз Србију пролази рута за транспорт хероина из Азије ка Европи, као и да је њена економија рањива када је у питању прање новца.

Напомиње се и да проблем са прањем новца има и Албанија, као и да кроз ту државу пролазе канали за кријумчарење наркотика, оружја и миграната.

У Босни и Херцеговини, како се наводи, распрострањен је проблем прања новца и корупције, док је правосуђе слабо.

ЦИА додаје и да је Хрватска транзитна земља за морско кријумчарење кокаина из Јужне Америке ка западној Европи.

број коментара 4 пошаљи коментар
(недеља, 19. авг 2018, 01:31)
anonymous [нерегистровани]

Pravda za Saru - ovo nas jedino zanima

Nisu mi dozvolili da u spuškom pritvoru posetim ćerku, jer sam ja svedok u slučaju. Ne znam sa kim je moje dete u ćeliji! Ona je devojka van bilo kakvog kriminala, a možda su je smestili sa ubicama - kaže za "Blic" Olivera Vidak- Kovačević, majka Beograđanke Sare Vidak (20) koja je uhapšena u Crnoj Gori nakon sukoba sa sudijom za prekršaje Jelenom Stanišić.

Za onog što prebi Amerikanca dadosmo milion, a ovo jadno dete strada. Zašto???

(субота, 18. авг 2018, 19:16)
anonymous [нерегистровани]

CG

eeeee coce i ovi djetici u svasta okrecu,japanska sekta?da sam umro ne bih verovao.

(субота, 18. авг 2018, 18:45)
anonymous [нерегистровани]

CIA

Nije to cak ni obavjestenje, nego CIA iznosi dio svoih poslova na svetlo dana.

(субота, 18. авг 2018, 18:10)
anonymous [нерегистровани]

ЦИА

Није то никакво упозорење, него обавештење.