Ђукановић: Ако Европа себи жели добро, не сме изоставити Балкан

Председник Црне Горе Мило Ђукановић је на пријему поводом Дана државности на Цетињу рекао да "Европа мора да зна да, ако себи жели добро, Балкан не сме остати ван ње".

Мило Ђукановић је додао да као Европљани "желимо да будемо део решења, а не вечито предворје европске цивилизације или експериментална политичка радионица њене бирократије".

Додао је да Балкан жели да кроз партнерски однос узајамног уважавања усваја европске стандарде "који ће нас учинити делом савремене европске цивилизације", преноси РТЦГ.

Председник Црне Горе је синоћ истакао да је ова година у знаку великих јубилеја - 140 година од 13. јула 1878. када је на Берлинском конгресу потврђена независност Црне Горе, али и век од нелегитимних одлука Подгоричке скупштине 1918, "којима је Црна Гора као земља савезница у Великом рату избрисана са мапе света".

"Историја се постарала да данашње генерације 21. маја 2006. обновом државности Црне Горе, мирним путем на демократском референдуму, исправе и сопствене и туђе грешке", нагласио је Ђукановић.

Ђукановић је нагласио да су грађани Црне Горе на недавним председничким и локалним изборима убедљиво подржали евроатлантски курс и њену европску перспективу.

"Ми верујемо у идеју уједињене Европе и у снагу Европске уније да нађе одговоре на савремене изазове. Верујемо да је политика проширења на Западни Балкан важан део визије европске будућности", рекао је Ђукановић.

Епоха мира коју су европским народима обезбедили највећи политички и интелектуални умови двадесетог века, каже Ђукановић, мора бити настављена и у промењеном међународном контексту, у времену бурних технолошких, политичких и културолошких промена.

"Присетимо се речи једног од твораца нове Европе Вацлава Хавела који је 1990-тих упозоравао да не могу мир, стабилност и благостање цвасти у једном делу Европе, не водећи рачуна шта се дешава у њеном другом крају", поручио је Ђукановић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво