Комеморација у Братунцу, Додик: У БиХ нема правде за Србе

У Братунцу је одржана комеморација у знак сећања на 3.500 страдалих Срба са тог подручја, Сребренице и околине. Председник РС Милорад Додик изјавио да у БиХ нема правде за Србе, јер су починиоци стравичних злочина над српским народом у протеклом рату остали некажњени. Не смемо престати да се сећамо страдалих, поручио је у Братунцу министар одбране Србије Александар Вулин.

Према Додиковим речима, у средњем Подрињу током последњег рата страдало је више од 3.500 Срба, а да нема одговорности и казне за починиоце, преноси РТРС.

"Нема казне за починиоце, али има снажног игнорисања међународног фактора и настојања да се одржи стереотип који је овде већ раније пласиран да се генерално говори само о српској кривици", рекао је Додик на комеморацији којој је присуствовала и премијерка РС Жељка Цвијановић, као и министар одбране Србије Алекснадар Вулин.

Према његовим речима, срамне казне за тројицу Бошњака, припадника такозване Армије БиХ, који су неколико сати малтретирали и силовали десетогодишњу девојчицу српске националности 1993. године у Сарајеву, говори да у БиХ нема правде за Србе и да БиХ није земља за Србе.

"Ми смо овде силом Дејтонског споразума, спремни да поштујемо овај споразум и његове одређене одредбе, али исто тако, свесни смо илузије које покушавају да изграде овде у лику БиХ, на штету Срба и српског народа", рекао је Додик.

Он је позвао присутне да се поново окупе и помогну у решавању нагомиланих проблема.

Додик је рекао да је Влада Републике Српске у овај крај уложила значајна средства, јер жели да га оживи са становишта свих функција - јавних и других.

"Страдање остаје као наша бол, као место које ће вечито у колективној свести нашег народа бити упамћено, али исто тако морамо се окренути животу. Најбоља захвалност за жртве које су дате јесте успешно друштво и то је однос према погинулим и страдалим у протеклом рату", рекао је Додик.

Жељка Цвијановић је изјавила да некажњавање починилаца тешких злодела над више од 3.500 Срба у средњем Подрињу у протеклом рату треба да држи Србе будним и свесним онога што се догодило и на који начин треба да се крећу у будућности како би избегли све замке овог типа.

Она је нагласила да је важно изражавати поштовање према свим жртвама, али и неговати културу сећања.

Истакла је да је власт у Српској опредељена за изградњу боље Републике Српске која ће бити стабилнија и све јача из дана у дан, знајући колико је жртава поднето у свим крајевима.

Вулин: Зато што смо заборављали, злочини су се понављали

Изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије министар одбране Александар Вулин присуствовао је обележавању 26 година од страдања подрињских Срба, у Братунцу.

Вулин је поручио да је недопустиво да се српски народ сваког јула проглашава геноцидним и злим, а да се на његов бол и ране нико не осврће.

"Зато што смо заборавили брод на Дрини, дочекао нас је Братунац, зато што смо заборавили Јасеновац дочекала нас је 'Олуја', зато што смо заборавили ужасе балиста, дочекала нас је 1998. и злочини ОВК", рекао је министар.

Вулин је истакао да Срби сами обележавају годишњицу масакра, ужаса и злочина и још једном Срби су сами са својим ранама, али Република Српска није сама.

"Докле год Републику Србију води Аександар Вучић Република Српска неће бити сама, биће брањена, чувана и штићена, о њој ће се водити рачуна, зато што Република Српска и свако ко у њој живи то и заслужује", нагласио је Вулин.

Каже да је ослобађање Насера Орића, Атифа Дудаковића и свих оних доказаних крволока,  страшна порука да је и правда далеко од Срба, баш као што смо и данас сами.

"На нама је да не заборавимо и не смемо да заборавимо. Зато што смо заборављали, злочини су се понављали и злочини су нажалост били без казне, баш као што су и данас. Република Србија хоће мир, хоће стабилност и сигурност, хоће успешну Републику Србску, хоће Републику Српску која се развија. Да би то било могуће, морамо бити јединствени, морамо бити увек заједно када је тешко и када је мање тешко, морамо бити ту за свој народ", нагласио је Вулин.

Након парастоса, Вулин је положио венац код Спомен-крста на градском гробљу, а венце су положили и председник Републике Српске, представници државних институција, борачких удружења и грађани. 

Помен страдалим Србима и ове године одржава се са истом поруком: "Да се не заборави". Породице српских жртава у Подрињу још чекају правду, подсећа РТРС.

На Петровдан 1992. године на подручју Власенице, Осмака, Зворника, Братунца и Сребренице, муслиманске снаге предвођене Насером Орићем чиниле су невиђена зла убијајући српско становништво, од новорођенчади до стараца, не бирајући средства.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара