Зуроф: Нечувено да аустријске власти дозволе скуп у Блајбургу

Директор јерусалимског центра "Симон Визентал" Ефраим Зуроф изјавио је да је апсолутно нечувено да аустријске власти дозволе одржавање скупа у Блајбургу, да је покушао да убеди аустријску конзервативну владу да тај скуп забрани, али да у томе није успео.

"У Аустрији није допуштено истицати нацистичке симболе, а дозвољавају усташке симболе", рекао је Ефраим Зуроф за АП.

Агенција АП известила је о окупљању више хиљада хрватских ултрадесничара у Блајбургу, наводећи да је реч о контроверзном догађају, посебно у време пораста крајње десничарског осећања у Хрватској, најмлађој чланици Европске уније.

"Апсолутно је нечувено да аустријске власти дозволе да се догоди овакав скуп", рекао је Зуроф у телефонској изјави за АП.

Напомиње се да су први пут од велике комеморације 1990. године, аустријске власти за данашњи скуп забраниле ношење усташких симбола.

Упркос забрани, међутим, додаје агенција, неки учесници су имали мајице са усташким ратним покличом "За дом спремни".

Скуп у Блајбуругу се одржава под покровитељством Хрватског сабора, а присуствовали су му председник парламента Горан Јандроковић и један број министара, као изасланици председнице и премијера, као и представници хрватске католичке цркве.

АП наводи да се хрватска влада десног центра оптужује да затвара очи пред растућим екстремизмом и релативизовањем злочина усташког режима, наводи АП и додаје да је таква политика изазвала протесте јеврејске и српске заједнице у тој земљи.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара