Осуде напада на новинарку "Вијести"

Представници Савета Европе, ОЕБС-а, ЕУ и САД осудили су синоћни напад на Оливеру Лакић, новинарку црногорских "Вијести", која је рањена у пуцњави испред свог стана у Подгорици.

Генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд истакао је да је шокиран нападом на црногорску новинарку Оливеру Лакић.

"Шокиран сам и тужан због вести о још једном нападу на новинара, у Црној Гори. Према неколико медијских извештаја, истраживачка новинарка Оливера Лакић рањена је испред своје куће у Подгорици. Упозорење о овом случају објављено је и на нашој платформи за заштиту и безбедност новинара", навео је Јагланд, наведено је у саопштењу СЕ.

Рад новинара и слобода медија су од суштинске важности за функционисање било које демократије, рекао је Јагланд истакавши да су напади на новинаре напади и на демократију.

Нажалост, такви напади су у порасту, додао је генерални секретар Савета Европе.

Јагланд је истакао да је то кључно питање за СЕ и да ће та организација урадити све што може да заустави тај опасан тренд.

И комесар за људска права при Савету Европе Дуња Мијатовић осудила је напад на Оливеру Лакић.

"Позивам црногорске власти да обезбеде њену безбедност као приоритет, идентификују и процесуирају одговорне", написала је Мијатовићева на свом Твитер налогу.

ОЕБС осудио напад

Представник ОЕБС-а за слободу медија Арлем Дезир и шефица мисије те организације у Црној Гори Мариз Давије најоштрије су осудили напад на новинарку Оливеру Лакић и позвали црногорске власти да одговорне што пре приведу правди.

"Оливера Лакић је храбра новинарка, позната по истраживачким причама о организованом криминалу и кријумчарењу цигарета у земљи. Ово није изоловани инцидент, пошто је и пре шест година била претучена и нападнута", навео је Дезир у саопштању.

Подсетио је да су Лакић и други новинари листа Вијести били мете бројних претњи и напада, за шта одговорни никад нису ухапшени.

Према његовим речима, не смеју се штедети напори да се идентификују и процесуирају одговорни за напад.

"Починиоци овог злочина морају да се суоче са правдом. Не сме бити некажњивости. Обезбеђивање сигурности новинара је кључно за будућност демократије у Црној Гори", истакао је Дезир.

Шефица Мисије ОЕБС-а у Црној Гори Мариз Давије је поручила да се слобода медија огледа у безбедности новинара и да представља темељ сваке демократије, наводи се у саопштењу.

"Очекујемо да државне институције реше овај напад што пре", поручила је Давије.

Шеф делегације ЕУ: Брутални напад апсолутно неприхватљив

Аиво Орав, шеф делегације ЕУ у Црној Гори, посетио је у болници Оливеру Лакић и оценио да је овај брутални напад апсолутно неприхватљив.

"Слобода медија је камен темељац свих демократских друштава. Ми смо о проблему слободе медија у Црној Гори извештавали мање-више на дневној основи претходних година", подсетио је Орав.

Истакао је да је новинарка Оливера Лакић свој посао као истраживачки новинар радила одлично и тиме подржавала демократизацију друштва.

"Зато су сада најбитнија питања ко је то урадио, зашто је то урадио. Очекујемо одговоре брзо", рекао је Орав.

Отправница послова у америчкој амбасади Џуди Куо, најоштрије је осудила напад на Оливеру Лакић, пренели су Вијести.

"Новинари су чувари демократског система и морају бити заштићени. Снажно подржавамо истрагу и очекујемо да ће надлежни органи наћи починиоца овог кривичног дела. Очекујемо брзе резултате", поручила је Куо.

Новинарка Вијести Оливера Лакић рањена је синоћ око 21 сат испред зграде у којој живи у Подгорици.

Лакићеву је, на истом месту на ком је претучена пре шест година, сачекао мушкарац који јој је пуцао у ногу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара