Ђукановић прогласио победу на изборима у Црној Гори

Према прелиминарним подацима, кандидат ДПС-а Мило Ђукановић освојио 53,8 одсто, а кандидат већег дела опозиције Младен Бојанић 33,5 одсто гласова. Ђукановић је поручио да неће изневерити очекивања грађана. Прва честитка од Тачија.

Трећи пут од стицања независности, Црна Гора је данас бирала председника. Право гласа искористило је 64 одсто уписаних бирача.

Према прелиминарним подацима ЦЕМИ-ја, кандидат ДПС-а Мило Ђукановић има 53,8 одсто подршке грађана, а кандидат већег дела опозиције Младен Бојанић 33,5 одсто, преноси РТЦГ.

Кандидаткиња СДП-а Драгиња Вуксановић освојила је 8,3 одсто.

Кандидат Праве Црне Горе Марко Милачић освојио је 2,7 одсто, а кандидат Странке правде и помирења, Хазбија Калач 0,8 одсто гласова бирача.

За Ђукановића је гласало 181.000 гласача, а како се наводи, он је на овим изборима освојио 2,6 одсто више гласова од Филипа Вујановића 2013. године. 

Мило Ђукановић је прогласио победу, наводећи да је изборни резултат потврда решености Црне Горе да настави путем европског квалитета живота и чланства у ЕУ.

Он је саопштио да неће изневерити очекивања грађана.

"Ово је прилика да захвалим грађана који су дали подршку мојој кандидатури. Прилика је да кажем да ценим ентузијазам и лојалност грађана који подржавају ову политику све време", истакао је Ђукановић.

Ђукановић се захвалио и коалиционим партнерима који су, како је рекао, показали приврженост ДПС-у, шаљући тиме поруку да су непобедива коалиција.

Уместо поруке противкандидатима, Ђукановић се обратио опозиционим лидерима.

"Овај резултат је толико убедљив и надмоћан да је ово прилика да преиспитате оно што су ваша истрајна политичка становишта, да се не може ништа добро направити негирањем остварења до којих је Црна Гора дошла", рекао је Ђукановић. 

Бојанић: Да сам на месту Ђукановића, стидео бих се

Кандидат за председника Младен Бојанић изјавио је  да резултати који се саопштавају нису коначни, да лидеру ДПС-а Милу Ђукаовићу неће честитати победу јер да је, како је рекао, на његовом месту он би се стидео, а не славио.

"Mи смо увели неке нове стандарде, неку нову реторику, очигледно да Црна Гора, или барем већина, то није препознала или им је ближи страх и уцене него слободно бирање. Хвала младима у мом тиму", рекао је Бојанић. 

Тврди да је Ђукановић победио на основу уцена, притисака и послушника из државне администрације. 

Бојанић је најавио да ће наставити да се бори, а својим бирачима поручио да ове резултате не схвате као пораз, већ је то основа за даљу борбу.

Драгиња Вуксановић је рекла да су резултати избора показали очигледан проблем у опозицији, односно да за кандидата, Младена Бојанића, нису гласали ни они који су га подржали.

Прва жена кандидат на председичким изборима у Црној Гори је захвалила свим својим гласачима. Рекла је да Ђукановић не заслужује њену честитку, због начина на који је водио кампању.

На председничким изборима учествовало је седам кандидата: Марко Милачић, Младен Бојанић, Хазбија Калач, Василије Миличковић, Добрило Дедеић, Драгиња Вуксановић и Мило Ђукановић.  

Председник ДРИ, Мерсудин Даутовић је оценио да су избори прошли у мирној атмосфери, да су грађани показали зрелост и одговорност.

Даутовић је рекао да ДРИ готово да није имала посла током читавог дана, те да је добијен само један приговор од Младена Бојанића. Тим поводом ДРИ је одржао ванредну седницу и закључио да је приговор преурањен, односно да је претходно требало да буде поднет општинским изборним комисијама, рекао је Даутовић. 

Председник Црне Горе бира се на пет година. 

Мило Ђукановић је, иначе, у шест мандата био премијер и у једном мандату председник Црне Горе.

Црногорска опозиција је дубоко подељена на просрпску и проруску, а ни након дугих преговора није успела да се уједини око једног председничког кандидата.

Према анкети црногорског јавног сервиса, нови шеф државе би требало да има ауторитет, образ, да је праведан, независан и да му је држава приоритет, да има став и да је моралан. 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи