Додик: Иванић омаловажио институције и обмануо грађане РС

Председник Републике Српске Милорад Додик упутио је писмо члану Председништва БиХ из Републике Српске Младену Иванићу у којем је изразио оштро противљење начину на који је усвојена Стратегија спољне политике БиХ за период 2018. – 2023. и позвао га да повуче своју сагласност са овог документа, који је већ чином објављивања, како се наводи, нанео немерљиву штету Републици Српској.

"Изражавам своје оштро противљење начину на који сте, мимо консултација са институцијама Републике Српске, практично самостално, усвојили један од најважнијих аката које доноси Председништво БиХ, а реч је о Стратегији спољне политике БиХ за период 2018. – 2023, навео је Милорад Додик у писму, преноси РТРС.

Сматра да документ ове важности није смео бити усвојен без претходне јавне расправе у одговарајућим институцијама у Републици Српској.

"Тиме сте на најгрубљи начин омаловажили међународни капацитет Републике Српске, гарантован и Дејтонским мировним споразумом", навео је Додик у писму Иванићу.

Подсећа да је закључком са седнице Председништва БиХ, од 23. августа 2017. године задужена радна група за израду Стратегије спољне политике БиХ.

"Због чега институције Републике Српске, за практично годину и по, нису биле у прилици да учествују у изради овог документа, питање је на које Ви и Ваш министар иностраних послова дугујете одговор јавности Републике Српске, написао је председник Републике Српске.

Наводи да је "последњи документ који се тицао праваца спољне политике БиХ усвојен 2003. године, с тим да је његовом усвајању претходила једногодишња јавна расправа унутар БиХ, односно Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта".

У писму се подсећа да је тек након објављених јавних расправа, Председништво БиХ усвојило тај акт, који је претходно усаглашен на свим нивоима власти у БиХ.

"Став из Стратегије сугерише и усвајање санкција Русији"

Додик је упитао Иванића да ли је пре него што је гласао за овај документ размислио да наведени став из Стратегије сугерише и усвајање санкција Руској Федерацији, са којом Република Српска остварује значајну привредну сарадњу.

"Видљиво је да сте гласањем за поменуту Стратегију покушали да ван снаге ставите Резолуцију Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности, прихватајући одредбе о НАТО интеграцијама БиХ. Сматрам крајње неодговорним да сте на истеку свог мандата усвојили један тако важан документ, чиме практично своју неодговорност и неозбиљност остављате у наслеђе члану Председништва из Републике Српске који ће вас заменити", нагласио је председник Републике Српске.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво