Бачена бомба на амбасаду САД у Црној Гори, нападач се убио

Бивши војник Војске СРЈ Далибор Јауковић је око поноћи бацио бомбу на амбасаду Сједињених Америчких Држава у Црној Гори, а непосредно након тога разнео се другом експлозивном направом испред тог дипломатског представништва, јављају подгорички медији.

Црногорска полиција потврдила је писање медија да је напад извршио бивши војник Војске СРЈ Далибор Јауковић.

Јауковић је непосредно пре самоубиства са раскрснице код Спортског центра у круг амбасаде бацио бомбу.

Зграда амбасаде није оштећена.

Ројтерс преноси да су становници чули две експлозије. 

Из Управе полиције рекли су да је у питању ручна бомба – кашикара, преноси портал ЦДМ.

Помоћник директора полиције Енес Баковић новинарима је рекао да је утврђено да је нападач активирао експлозивну направу М-75.

"Ради се о Д. Ј. из Подгорице, држављанину Црне Горе, рођеном 1976. у Краљеву, који није имао ранија кривична дела. Идентификација је урађена ДНК анализом", навео је Баковић.

Додао је да полиција у сарадњи с америчком агенцијом ФБИ проверава налоге на друштвеним мрежама које је користио Јауковић.

Баковић је рекао да се предузимају и мере како би се утврдило да ли је Јауковић имао сараднике.

Он је рекао да у циљу заштите истражног поступка не може да открије да ли је Јауковић у том тренутку био сам.

Државни тужилац Црне Горе Лепа Меденица каже да у овом тренутку не може говорити о тероризму.

"Све друго је у фази провера свих околности под којима је овај догађај настао", додаје Меденица.

Црногорска влада је претходно рано јутрос потврдила да је нападач око поноћи бацио ручну бомбу на амбасаду САД у Подгорици, а потом се убио активирањем друге експлозивне направе.

Влада је најоштрије осудила инцидент и навела да су министар унутрашњих послова и директор полиције обишли место напада.  

Америчка амбасада је упозорила држављане САД да избегавају ту област због "активне безбедносне ситуације".

Раније данас, на Твитер налогу Амбасаде САД у Подгорици објављено је да је након интерне контроле утврђено да је особље амбасаде, након инцидента, безбедно.

По свему судећи, како преносе медији, нико други није повређен и није причињена већа материјална штета.

Овим поводом огласио се и Стејт департмент у Вашингтону, наводећи да америчка амбасада "тренутно спроводи интерну проверу да би потврдила безбедност свог особља", преноси АП.

Помоћник директора Управе полиције за Сектор за обезбеђење личности и објекта Драган Благојевић рекао је да полиција гарантује безбедност свих запослених у амбасади САД.

Благојевић је казао да је нападач највероватније бомбу у двориште амбасаде бацио пет-шест метара од ограде, пренели су црногорски медији.

Подсекретар Стејт департмента Стив Голдстин је, како преноси Њујорк тајмс, рекао да су очевици видели човека како нешто баца преко зида амбасаде. Лист пише да нико у амбасади није повређен.

Си-Ен-Ен преноси да је Голдстин рекао да је бачена бомба највероватније експлодирала у ваздуху, као и да је тело нападача нађено око 30 метара од зида амбасаде.

Додао је и да су безбедносни званичници амбасаде претражили терен и да нису нађене друге експлозивне направе, као и да зграда није оштећена у нападу.

Голдстин је истакао да мотив напада није познат.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво