Пахор одговорио на критике из Србије

Председник Словеније Борут Пахор одговорио је на критике највиших званичника Србије због његових изјава да ће Словенија радити на томе да обезбеди признање Косова од чланица ЕУ које то још нису учиниле, нагласивши да је Косово једно од главних политичких питања о којем Словенија и Србија имају приметно различите ставове.

Како је наведено у саопштењу за медије из кабинета словеначког председника, Борут Пахор није сигуран да ли су председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић у потпуности упознати са његовом изјавом о дипломатској подршци признавању Косова међу чланицама ЕУ, пренела је агенција СТА.

Како преноси СТА, у Пахоровом саопштењу се експлицитно каже да ће Словенија подржати Косово уколико испуни одређене услове, укључујући поштовање споразума о нормализацији односа Приштине и Београда, формирање Заједнице српских општина на северу Косова и ратификацију споразума о граници са Црном Гором.

Како се наводи у саопштењу из кабинета словеначког председника, Пахор верује да би, упркос познатом одбијању могућности од стране Србије да дипломатски призна Косово, српске власти требало да узму у обзир то што је он напоменуо да Косово треба да испуни наведене услове уколико очекује помоћ Словеније, преноси СТА.

Председник Србије Александар Вучић реаговао је у понедељак на изјаве Пахора упитавши како словеначки председник Борут Пахор жели да убеди преостале чланице ЕУ да признају једнострану проглашену независност Косова, када нам је Шпанија све већи савезник.

"Ако се Шпанија тако понаша, што се Пахор тако понаша. Сада ће он да убеди да Шпанија призна независност Косова", приметио је Вучић.

Премијерка Ана Брнабић рекла је, такође у понедељак, да је непријатно изненађена изјавом председника Словеније да ће покушати да утиче да пет чланица ЕУ које нису признале Косово то учине и оценила да таква изјава није у складу са добрим и пријатељским односима са Словенијом.

О томе, истакла је Брнабићева, није било речи током недавно одржаног састанка који је, како је рекла, био дуг и отворен.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво