Љубљански "Дневник": Чудо – српске заставе усред Загреба

Узимајући у обзир низак ниво хрватско-српских односа у последњих 20 година, посета Хрватској председника Србије Александра Вучића даје наду да би ствари могле да се промене, али ће то бити тешко, пише љубљански лист "Дневник".

Како преноси СТА, у тексту под називом "Чудо – српске заставе усред Загреба" Дневник наводи се да "брзи одговор Вучића на неочекивани позив хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић нуди наду да би две земље могле да пронађу мудрости и снаге да започну решавање проблема".

"Ипак, ово ће бити тежак задатак, имајући у виду да велики део јавности у Хрватској и Србији није било наклоњен овом састанку. Хрватска се плаши да ће се српски политичари претварати да су добри суседи докле год је то потребно Београду зарад уласка у ЕУ. Србија се плаши да ће је хрватски политичари уцењивати током покушаја решавања осетљивих питања, попут границе на реци Дунав", наводи се у чланку.

СТА преноси да у тексту пише да је "оно чега се многи у Загребу истински боје Вучићев прагматизам, који је понекад без икаквих критика хваљен на Западу".

"Али, ситуација тражи најмање још толико прагматизма колико исказује Вучић, али то неће бити лако у Хрватској. Пошто има таквог суседа, Грабар Китаровићева је схватила да би требало барем привремено глумити незнање када се ради о прошлости. Она сматра политички паметнијом опцијом да је назову издајницом, него да настави са политиком осећања увређености, што не пролази добро у Бриселу".

Наводи се да се председница Хрватске "у више наврата самостално ангажовала по унутрашњим и спољним питањима, укључујући и позив Вучићу, тиме терајући владу да се коначно суочи са питањем односа са Србијом".

"Можда се овог пута процес неће зауставити након наиласка на прву препреку", закључује Дневник.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво