Билт: Пропаст стратегије ЕУ без компромиса о имену Македоније

Бивши премијер и министар спољних послова Шведске Карл Билт сматра да без компромиса о имену Македоније, балканска стратегија Европске уније ризикује да пропадне.

Карл Билт је на свом Твитер налогу написао да решавање спора и постизање компромиса око имена Македоније захтева ангажман моћних држава и институција Европске уније.

Скопље и Атина су више од 20 година у спору око имена Македоније, а у преговорима две стране посредује специјални изасланик генералног секретара УН Метју Нимиц.

Нимиц је 1. фебруара на крају четвородневних разговора са највишим званичницима Грчке и Македоније, рекао да је оптимиста и да обе стране имају вољу да пронађу заједничко решење.

Македонски медији пренели су раније да Нимица оптимизам не напушта ни након што је чуо примедбе и коментаре на свој последњи пакет предлога.

Тај пакет предлога званично није представљен, утврђен је након последње рунде разговора Нимица са министрима спољних послова двеју држава у Њујорку, 17. јануара и, према сазнањима медија, садржи пет предлога: Северна Македонија, Горња Македонија, Нова Македонија, Република Македонија (Скопље), Вардарска Република Македонија.

Нимиц је, наиме, потврдио да постоје разлике између две стране, али је такође рекао да је сада тренутак да се реши вишедеценијски проблем, што би допринело напретку целог региона.

Медијатор, који се обично не придржава промена временских ограничења за постизање споразума, данас у Скопљу је говорио о седмицама, а не о месецима потребним за постизање пуног компромиса двеју страна.

Више од две трећина Грка противи се коришћењу термина Македонија у новом имену бивше југословенске републике, показује најновија анкета коју је спровео Универзитет Македоније.

Конкретно бројке показују да се 71,5 одсто испитаника противи коришћењу термина Македонија, 22,5 одсто се слаже, а шест одсто испитаника није желело да одговори.

Истовремено, 56 одсто испитаника сматра да се премијер Грчке Алексис Ципрас у решавању овог питања не носи са ситуацијом на исправан начин, а 26,5 одсто сматра да поступа исправно.

Што се тиче главног лидера грчке опозиције, председника Нове демократије Кирјакоса Мицотакиса, 54 одсто испитаника сматра да има погрешан став према спору са именом, док је његов рад око 21,5 одсто испитаника оценило као позитиван.

Слична ситуација је и у случају министра спољних полсова Грчке, Никоса Коцијаса, где 47 одсто испитаника сматра да његове одлуке нису адекватне, а 26 одсто сматра да су исправне.

Иначе, у Атини је јуче одржан масовни протест због потенцијалног компромиса Грчке са властима у Скопљу око званичног имена Македоније.

Према подацима агенције АНА, присуствовало је око 140.000 људи, а 283 аутобуса су стигла у Атину, довозећи људе широм Грчке на протест.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво