Борисов: Један метак и ситуација се драматично променила

Бугарски премијер Бојко Борисов упозорио је у Европском парламенту да је ситуација на Балкану крхка и да је "један метак довољан да драматично промени ситуацију".

"Видели сте шта се јуче догодило, само један метак и ситуација се драматично променила", рекао је Бојко Борисов, алудирајући на убиство Оливера Ивановића, преноси АП.

Балкан је, како је оценио, веома крхке конструкције и, "ако се он уздрма, уздрмаће се и цела Европа".

Бугарски премијер је представљајући приоритете бугарског председавања рекао да је Софија спремна да ради са земљама Западног Балкана на њиховој европској интеграцији истакавши да је стабилност Уније директно повезана са стабилношћу Балкана.

"Бугарска као председавајућа ЕУ спремна је да ради са земљама Западног Балкана на њиховој европској интеграцији", рекао је Борисов.

Поновио је да је Западни Балкан један од приоритета Софије.

"Стабилност Западног Балкана директно је повезана са стабилношћу ЕУ. Развој саобраћаја, комуникација, енергије, едукације и дигиталне повезаности убрзаће економски развој региона и интеграцију у ЕУ", рекао је Борисов, објављено је на Твитер налогу бугарског председавања.

Наводи да за државе Западног Балкана постоји европска перспектива.

"Прави је тренутак да ЕУ поручи државама Западног Балкана да за њих постоји европска перспектива", рекао је премијер Бугарске.

Међутим, председник Европске комисије Жан Клод Јункер истиче да те државе пре уласка треба да реше гранична питања како би се избегао садашњи сценарио Хрватске и Словеније.

"Ово је прави тренутак да државама Западног Балкана кажемо да за њих постоји европска перспектива. Знамо да до проширења Уније неће доћи за време мандата ове комисије, али морамо државама кандидатима јасно да кажемо што могу да очекују... и шта тачно урадити како би ушли у ЕУ", рекао је Борисов у Европском парламенту у говору којим је представио програм бугарског председавања.

Хина наводи да ће се о европској перспективи Балкана говорити у мају на самиту у Софији на којему ће присуствовати земље Западног Балкана и подсећа да ће то бити трећи такав самит који ће окупити све земље ЕУ и региона, након оних одржаних у Солуну 2003. и у Загребу 2000. године.

"Људи на Балкану искрено се надају да ће пре или касније бити позвани у Европску унију. Неке земље су постигле значајан напредак, неке не толико велики, али све се труде", рекао је Борисов.

Додао је да су земље попут Бугарске, као и друге државе у региону, показале да се међусобним дијалогом могу превладати сви проблеми.

"Балкан је веома осетљиво и крхко подручје и, ако почне да се тресе, почеће да се тресе и читава Европа", упозорио је председник бугарске владе.

Оценио је да ако ЕУ не помогне тим државама, то ће учинити земље попут Русије, Кине и Саудијске Арабије

"Дошао је тренутак да дамо шансу том региону", закључио је Борисов.

Наводи се да се и Јункер у обраћању Европском парламенту сложио да земље Западног Балкана заслужују "добијање стварне европске перспективе".

"Бугарска је предодређена да води балканске земље и да учествује у процесу проширења. Увек указујем на то колико је Бугарска постигла од уласка у ЕУ, поготово на пољу привреде", рекао је Јункер.

Наводи да је бугарска привреда у протеклом раздобљу расла за 3,9 одсто, буџет је под контролом, "много бољом него у другим државама чланицама", а и запосленост бележи позитивне трендове.

"Морамо рећи државама кандидатима која су наша очекивања од њих ако желе да приступе, јер чланство не пада са неба. Сви гранични сукоби који постоје између земаља Западног Балкана морају да се реше пре уласка, а не да их као у случају Хрватске и Словеније решавамо годинама након што су ушле у ЕУ", упозорио је Јункер.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво