Конгрес: РС има моћ да спречи улазак БиХ у НАТО

Република Српска има моћ да спречи улазак БиХ у НАТО, оцењено је у извештају Америчког конгреса о утицају Русије широм света, у делу који се односи на БиХ.

"Да би БиХ могла да настави пут ка НАТО, морају се усагласити сва три конститутивна народа – Хрвати, Бошњаци и Срби – која су представљена у Председништву БиХ, те спровести потребне реформе", пише у извештају, а преносе Независне новине.

У извештају се наглашава да је Република Српска аутономни ентитет у БиХ који је већином насељен Србима и одржава блиске односе са Москвом.

"Иако су централне власти у Сарајеву изразиле подршку имплементацији мера из Акционог плана за чланство, парламент Републике Српске је усвојио необавезујућу резолуцију у октобру 2017. године у којој се изражава противљење потенцијалном чланству БиХ у НАТО-у", подсећа се у извештају.

У извештају Америчког конгреса названом "Путинов асиметрични напад на демократију у Русији и Европи: Последице по националну безбедност САД" истиче се да је Милорад Додик Путинов саговорник у БиХ.

То што је Русија интензивирала односе са (председником РС) Милорадом Додиком ће, како се наводи, да успори настојање БиХ да постане члан НАТО-а.

Руски председник Владимир Путин више пута се састао са Додиком, а није се сусретао са централним властима БиХ, чиме је, како се истиче у извештају, Путин "јасно показао ко је за њега пожељан саговорник".

У извештају стоји да је Русија јавно подржала "референдум за независност Српске" (референдуму о Дану Републике), за који је Уставни суд БиХ истакао да крши права несрпског становништва у земљи.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова оценила је да је извештај да се Русија меша у односе унутар других земаља некоректан.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво