Пленковић ублажио став: Незадовољни смо делом пресуде

Након тврдње да је хашка пресуда шесторици Хрвата за ратни злочин у БиХ "неправедна и неприхватљива", хрватски премијер Андреј Пленковић данас је ублажио став, рекавши да Хрватска поштује пресуду тог суда, али да је "незадовољна неким њеним деловима", посебно оним којима се алудира на одговорност бившег хрватског државног врха.

Пленковић је, наиме, на привредном скупу у организацији Вечерњег листа и Пословног дневника, оптужио медије за погрешну интерпретацију Владине изјаве.

"Видели сте прецизну изјаву Владе након пресуде и волео бих да се та изјава не интерпретира погрешно него да се чита онако, управо онако како је изговорена, то би било јако важно да се не ствара утисак да Хрватска не поштује пресуду", казао је Пленковић новинарима, пренела је Хина.

Друга је ствар, прецизирао је премијер, изразити незадовољство неким деловима пресуде, поготово "када као држава покушате три пута бити пријатељ суда, а онда остану алузије на одговорност хрватског државног врха из тог времена".

Блажа Пленковићева изјава долази у дану када је Јоханес Хан у посети Сарајеву. "Као политичар нећу да коментаришем одлуке суда, мислим да је и политичарима саветовано да то не чине", рекао је Хан.

Пленковић је потврдио да ће вечерас предводити хрватску делегацију у Мостару, где ће, како је рекао, "разговарати с Хрватским народном сабором, размотрити ситуацију, наравно, увек уз пуни пијетет, пуно жаљење према жртвама и злочинима који су се догодили у вези са овом пресудом, али и свим осталим злочинима у БиХ".

Пленковић, који је у првом обраћању јавности након изрицања пресуде рекао да ће хрватска влада покренути све механизме како би ту пресуду оспорила, данас прецизира да ће званични Загреб тражити "неку врсту инволвирања" ако, како је рекао, неко од адвоката покрене захтев за ревизију пресуде, што држава не може да учини.

На ту и на чињеницу да су мале шансе да Хрватска може да затражи ревизију хашке пресуде у случају "шесторке", упозорили су адвокати осуђених и стручна јавност непосредно након што су Пленковић, а сутрадан и председница Колинда Грабар Китаровић, остали при ставу да ће тражити њену ревизију, те да ће се тим поводом жалити Савету безбедности УН на наредној седници, 6 децембра.

Пленковић је подсетио да ће тој седници присуствовати председница Колинда Грабар Китаровић и да ће "изнети одређене политичке и правне оцене о Хашком суда с освртом на ову задњу пресуду".

О изјави Пленковића писао је и Гардијан. Наводе да је реч о првом челнику из државе Европске уније који подржава осуђеног ратног злочинца. Аустријски дневник Стандард пише да хрватска влада нема правне опције за успешну ревизију пресуде шесторки.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво