ЕУ кажњава Бугарску

Бугарска изгубила право на 220 милиона евра због неуспеха да се на адекватан начин бори против корупције. Већина мера које је Софија спровела само су "обећања будућих акција, а конкретни резултати нису постигнути", саопштила Европска комисија.

Одлука о замрзавању европских фондова намењених Бугарској остаје на снази, а како временски рок за употребу овог новца истиче 30. новембра, Бугарска ће остати без 220 милиона евра, рекла је портпарол Европске комисије Кристина Нађ.

Ово је први пут да је Европска комисија предузела овакву меру.

Европска комисија је у јулу ове године замрзла више од 500 000 евра у субвенцијама за пољопривреду, путеве и регионални развој услед забринутости због могуће преваре и сукоба интереса.

Брисел је Софији запретио додатним санкцијама уколико не буду предузете ефикасне мере.

Одређени износ новца долази из предприступног програма ЕУ за помоћ земљама кандидатима из централне и источне Европе у њиховим припремама за приступ европском блоку.

Међутим, Бугарској је ускраћен стални приступ овим финансијама јер у прошлости Софија није на прави начин управљала добијеним новцем.

Одговор бугарских власти само обећања

Кристина Нађ се нада да ће Софија предузети неопходне кораке како би побољшала руковођење фондовима, истичући да ће у овом случају мере које ће Бугарска спровести доћи прекасно.

На критике које је Европска комисија изрекла у октобру, Бугарска је одговорила успостављањем специјалног одељења тужилаштва које је задужено за истрагу о лошем управљању новцем ЕУ. Софија је усвојила и први закон о сукобу интереса.

Портпаролка Европске комисије је оценила да је већина мера које је Софија спровела само "обећање будућих акција и да нису постигнути конкретних резултати" упозоравајући да би још 340 милиона евра фондова, који су замрзнути ове године, могло бити изгубљено уколико не буду предузете одговарајуће мере.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво