Поплаве однеле 16 живота у Атини, још две особе нестале

У поплавама које су погодиле западно предграђе Атине, погинуло је најмање 16 особа, а ватрогасна служба је објавила да је пријављен нестанак још две особе. Како је саопштено, укупно се шест особа воде као нестале у Мандри, западном предграђу грчке престонице.

Ово су најгоре поплаве које су последњих деценија погодиле атинску област, наводи АП. И током данашњег дана се, према прогнози метеоролога, очекују падавине.

Становници западних обода грчке престонице Атине покушавају да очисте неред који су изазвале поплаве које су улице претвориле у бујице пуне блата.

Од 23 повређених, 12 се још налази у болници, међу којима је и 82-годишња жена за коју се наводи да је у озбиљном стању на одељењу за интензивну негу, саопштио је у четвртак Национални центар за здравствене операције.

Раније је грчки премијер Алексис Ципрас прогласио националну жалост.

"Ово су веома тешки тренуци за Грчку. Проживљавамо велику катастрофу", рекао је Ципрас у обраћању јавности, преноси Ројтерс.

Грчки премијер је навео да ће без одлагања бити усвојене мере подршке за угрожена домаћинства и предузећа.

Многи су остали без крова над главом након што је водена стихија поплавила два приобална града, Неа Перамос и Мандра, западно од грчке престонице, после обилне кише која је падала целу ноћ уторак на среду.

Најтеже погођена област била је Мадра, где су забележени скоро сви смртни случајеви.

Према наводима званичника, око 500 домова и пословних просторија је оштећено.

Неки становници су били приморани да се попну на кровове и балконе, док је бујица носила многе аутомобиле, рушећи зидове кућа.

Бујичне поплаве, које су уследиле након тешке олује током ноћи, носиле су са собом возила, урушавале зидове, потопиле рибарске бродове и преплавиле део главног ауто-пута.

"Ово је библијска несрећа... Све је нестало", рекла је председница општине Мандре Јана Крикуку телевизији ЕРТ.

Мандра и Неа Перамос заједно имају око 20.000 становника, а многе куће су тамо грађене неплански.

Атински тужилац је наложио хитну прелиминарну истрагу о узрокованим смртним исходима и уништењу, а истражује и могуће прекршаје у урбаном планирању.

Обилне кише овог типа нису уобичајена појава у Грчкој, где слаба инфрастуктура може да грађане доведе у ризичну ситуацију у случају поплава, напомиње Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво