"Политичари у БиХ реторику усмерили на националистичка питања"

Високи представник за БиХ Валентин Инцко рекао је у Савету безбедности УН у Њујорку да су лидери у БиХ своју реторику усмерили на националистичка питања која изазивају поделе, иако до следећих избора има још годину дана, док су занемарили економске реформе. 

Инцко је, наиме, данас у Савету безбедности УН поднео 52. извештај о стању у БиХ за период од 22. априла до 21. октобра, истакавши да ова питања никада нису ни била потпуно склоњена у страну.

"Политичке странке су заоштриле већ поларизоване позиције у вези са неколико спорних питања", наводи се у извештају.

Инцко је рекао да је БиХ, са позитивне стране, предузела неколико корака у примени Агенде за реформе и наставила рад на одговорима на упитник Европске комисије.

Он је указао на значај потписивања Споразума о саобраћајној заједници са ЕУ и још пет земаља западног Балкана у септембру, али и на неслагање када је реч о измени правила о изборима у БиХ.

Инцко је оценио да политичке странке у Парламентарној скупштини БиХ још нису почеле озбиљан политички дијалог о потенцијалним амандманима на Изборни закон БиХ.

Он је навео да су председник Републике Српске Милорад Додик и остали чланови СНСД-а умањили фреквентност позива на одвајање Републике Српске и распад БиХ након што су, како је рекао, САД у јануару увеле забрану путовања и финансијске санкције Додику.

Инцко је рекао да су страначки лидери у септембру рекли да се питање референдума о статусу Републике Српске за сада скида са дневног реда, али да је Додик после тога дао бројне изјаве у којима подржава могућу независност Републике Српске и уједињење са Србијом.

"Слично томе, поједини хрватски политичари наставили су да се залажу за реорганизовање земље дуж етничких линија", пише у извештају.

Инцко је рекао да "ентитети немају право да се одвоје од БиХ" и да Дејтонски споразум "гарантује суверенитет и територијални интегритет БиХ и унутрашњу уставну позицију ентитета".

Високи представник је додао да треба посебно пратити и питање одбацивања надлежности Суда БиХ и канцеларије тужилаштва БиХ у Републици Српској, пренели су медији у БиХ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво