Брамерц ће се жалити на Хрватску

Главни тужилац Хашког суда Серж Брамерц одлучио је да, практично на крају мандата тог суда, извести Савет безбедности УН да је у Хрватској још на снази закључак владе из 2015. који онемогућава сарадњу са правосуђем БиХ у санкционисању дела ратних злочина почињених у Босни и Херцеговини.

Серж Брамерц је у интервјуу за ријечки Нови лист потврдио да ће у редовном извештају известити Савет безбедности УН и да ће, како каже, споменути да је Тужилаштво хашког суда "врло незадовољно" чињеницом да је закључак хрватске владе из 2015. још на снази.

Влада бившег премијера Зорана Милановића усвојила је, наиме, закључак о сарадњи с БиХ код пружања правне помоћи у кривичним поступцима.

На владиној седници, на којој је закључак усвојен, премијер Зоран Милановић навео је: "Двадесет година након рата и две године пре закључења рада Хашког суда, нама долазе предмети с политичким инкриминацијама".

"Морамо јасно ставити до знања да по томе нећемо поступати. Након 20 година, политичке оптужнице нећемо допустити", изјавио је тада Милановић, преноси Нови лист.

О том је закључку Браммерц прошлог петка у Загребу разговарао с министром правосуђа Драженом Бошњаковићем.

"Рекао сам министру да сам врло изненађен да у једној чланици ЕУ извршна власт може тако драстично интервенисати у властито правосуђе спречавањем извршавања одређених захтева за помоћ из БиХ, те да се надам да ће хрватско правосуђе имати довољно поверења у то да ће правосуђе БиХ такве случајеве процесуирати на најбољи могући начин, па стога таква врста политичког вета није потребна", рекао је Брамерц у интервјуу за ријечки Нови лист.

Милановићева влада обуставила је могућност истражитељима из БиХ приступ документима Хрватскога већа одбране (ХВО) на основу, како је наведено, "скандалозно политички исписаних оптужница" по којима су Хрватска и Боснa и Херцеговинa, Хрвати с ХВО-ом били агресори у Босни и Херцеговини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво