Скинута плоча сa усташким поздравом у Јасеновцу

Радници комуналног предузећа из Новске уклонили су плочу ХОС-а у Јасеновцу, јављају хрватски медији. Плоча је премештена на спомен-обележје хрватским ветеранима у Новској.

Скидање плоче у Јасеновцу одвијало се у присуству полиције и припадника ХОС-а који су негодовали јер нису очекивали да ће плоча бити скинута пре конференције за новинаре хрватских ветерана, наводи портал Индекс.

Како је раније и најављено, плоча са усташким поздравом "За дом спремни" послеподне је премештена на спомен-обележје хрватским ветеранима у Новској.

Након тога, представници општина Новске и Јасеновца, као и координације удружења ХОС, положили су заједно венац и запалили свеће пред спомен-плочом. 

Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је на конференцији за медије да је за њега поклич "За дом спремни" неприхватљив, нагласивши да тек предстоји системско регулисање коришћења симбола тоталитарних система.

Председник Савеза удружења ХОС-а Борислав Баришић рекао је да је договор о премештању плоче у изворном облику постигнут пошто је за ратне ветеране био неприхватљив предлог хрватске владе да се са спомен-плоче уклони поздрав "За дом спремни", који је део званичног грба ХОС-а.

Иван Фришчић, председник Удружења добровољаца хрватских одбрамбених снага града Загреба, захвалио је институцијама на проналажењу компромисног решења и нагласио је да хрватске добровољце не треба везивати ни за једну политичку странку нити идеологију, већ за "домовински рат".

Из ХОС-а тврде да су усташки поздрав регистровали у хрватском Министарству управе.

"Ми решење имамо, ту је, добили смо га јуче, с данашњим датумом. Ту стоји регистрација 'За дoм спремни', можете га видети на интернету. Решење је издало Министарство управе тј. Град Загреб", речено је на конференцији хосоваца.

С друге стране, потпредседник у хрватској влади из Хрватске народне странке, мање чланице владајуће коалиције, Педрага Штромера, поновио је да тај усташки поздрав за ту странку никако није прихватљив.

Штромер је рекао и да ништа не зна о решењу тамошњег Министарства управе у којем се наводи да се све удружења ХОС-а могу регистровати са ХОС-овим симболима и спорним усташким поздравом "За дом спремни".

Поручио је да ХНС то неће подржати, те да сигурно неће бити места на грбовима удружења.

"Сматрам и стојим иза тога да овом поздраву нема места у Хрватској и да то питање треба да реши влада новим законом. Време је да престанемо да се бавимо прошлошћу и окренемо се будућности. Нисам знао да је одобрен овај знак, односно поздрав 'За дом спремни'", рекао је Штромар и додао да када буде донет закон том поздраву неће бити места у Хрватској.

Штромар је на питање новинара да ли се са њим слаже и премијер Андреј Пленковић одговорио потврдно, те додао да не верује да ће Комисија за суочавање с прошлошћу донети одлуку о овом поздраву пре марта.

Више припадника ХОС-а дежурало је синоћ до поноћи код плоче у Јасеновцу, након чега су се разишли. Око четири сата ујутро, када су добили информацију да ће плоча бити уклоњена, окупило их се неколико. У шест сати су се разишли и упутили према Загребу.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи