Пожар код Бенковца због "освете Србима"

Хрватска полиција ухапсила две девојке због подметања пожара у селу Бргуд код Бенковца. "Јутарњи лист" наводи да су ухапшене полицији рекле да су пожар подметнуле због "освете Србима". Максимална казна – пет година затвора.

"Револтирана сам према Србима још од рата. Тада ми је запаљен дом. Моја породица остала је без свега", наводи Јутарњи лист речи једне од ухапшених, позивајући се на незваничне изворе.

Дневник, такође, наводи да становници села Бргуд, од 29. августа када су пожари избили, живе у страху, као и да им је начињена велика материјална штета.

"У селу нас је остало још 15 људи. Годинама је тако. Покушавамо да опстанемо заборављени од свих. Ево, пожар и сада букти. Само да ветар не окрене па да опет не крене према кућама. У понедељак ми је ватра била дословно под прозором", рекао је за Јутарњи један од мештана.

"Јуче сам био у Кожловцу. Тамо су и куће изгореле. Очајни људи седе на згариштима, на пепелу", рекао је он.

Пироманке ће кривично одговарати за подметање пожара, односно за довођење у опасност живота и имовине, а за шта им прети до пет година затвора.

Хрватски портал Индекс је у понедељак објавио да је у Хрватској ухапшено неколико особа због сумње да имају везе с подметањем пожара, а међу њима су двојица држављана Србије.

Тај портал је пренео и објаву на званичној Фејсбук страници хрватских ватрогасаца, у којој се наводи да се у "Хрватској најгласије чују изјаве о томе да су пожари подметнути и да су их подметнули они који највише мрзе Хрвате, односно Срби", што како су навели, није објективно.

Хрватски ватрогасци су навели да "у Хрватској ипак живи највише Хрвата, који роштиљају у природи, бацају пикавце, разбијене стаклене боце...дакле, раде све оно што изазива избијање пожара".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво