Мета: Ко може да нареди прислушкивање у Македонији

Македонска агенција "Мета" пише да се прислушкивање страних дипломата у Македонији врши по македонском Закону о надзору комуникација, а на захтев министра унутрашњих послова или министра одбране и уз одобрење судије Врховног суда.

Како наводи Мета, услови и процедура прислушкивања обухваћени су у два члана закона  - једном који се односи на почиониоце кривичног дела и другом који се односи на услове и процедуре за пресретање комуникација у циљу заштите безбедности и одбране земље, под којим се највероватније може подразумевати евентуално "законско" пресретање комуникација представника других земаља.

У том случају, како предвиђа члан 29 тог закона, суд може да нареди праћење комуникација када постоји основана сумња да се припрема злочин против државе, против оружаних снага државе или против човечности и међународног права.

"Осим у случајевима из става 1 овог члана, суд може да нареди праћење комуникација у случајевима када се припрема, подстиче, организује или учествује у оружаном нападу на Републику Македонију или у случају онемогућавања њеног система безбедности да обавља своје функције, а када на други начин није могуће обезбедити податке за такве активности или ако је њихово обезбеђивање повезано са великим тешкоћама да се спречи кривично дело, оружани напад или онеспособљавање безбедносних система", наводи се закону.

Наредбе за прислушкивање могу да издају министар унутрашњих послова, министар одбране или лице које су они овластили, а затим се тај захтев доставља јавном тужиоцу, који га затим предаје судији Врховног суда, који може да изда наредбу за прислушкивање.

Судија може да дозволи пресретање комуникација не дуже од шест месеци, пише у закону.

Србија је недавно повукла сво особље из амбасаде у Скопљу, а такву одлуку су, наводи агенција, српске власти донеле због доказа о "офанзивним активностима против органа и институција Србије у Македонији".

Македонски министар спољних послова Никола Димитров изјавио је јуче да македонска влада нити је имала намеру, нити је наредила обавештајне активности против или на штету нити једне државе, укључујући Србију".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво