Пожaр бесни у Далмацији, евакуација код Дрниша

Пожари бесне широм Хрватске, најтеже код Дрниша, где је објављен позив на евакуацију становништва. Ватрена стихија стигла је и до ауто-пута између Бенковца и Пировца, због чега је за саобраћај затворена та деоница у оба смера, а колона возила код наплатне станице Бенковац у смеру ка Дубровнику дуга је око четири километра. Приведени осумњичени за подметање пожара код Книна, међу којима су и српски држављани.

Служба цивилне заштите код Дрниша објавила позив на евакуацију. У саопштењу се истиче да свако ко остане, остаје на сопствену одговорност.

Критично је и код насеља Поповићи у околици Бенковца, а плануо је и пожар на подручју Трбоуња код Дрниша, где се евакуише становништво, преноси портал Индекс

Ваздушне снаге и даље делују на великим пожариштима код Кистања и Пристега где улажу и максималне напоре како би до мрака примириле стање на пожариштима. 

Између Омиша и Макарске, на пределу Дубци недалеко села Слиме, увече је планула борова шума, а према првим информацијама пожар се креће у смјеру насеља Писак, али ватрогасци улажу напоре и куће тренутно нису угрожене.

Током поподнева на ауто-путу код Бенковца настао хаос због пожара који је стигао све до коловоза.

Како наводи Индекс, о размерама панике која се створила сведоче фотографије и снимци са лица места, где се види како возачи окрећу аутомобиле и чак возе у супротном смеру, бежећи од ватрене стихије.

"Било је ужасно, нигде ни полиције, која ми је спустила слушалицу док сам им објашњавала да је хаос и да некога пошаљу", навела је са лица места читатељка хрватског портала.

У смеру ка Загребу затворена је деоница А-1 између чворишта Шибеник и Пировац, а колона возила код чворишта Шибеник према Загребу дуга је око три километра, јавља Хина.

Због пожара је затворен и државни пут ДЦ-27 Бенковац–Станковци у Пристегу, ДЦ-59 између Книна и Пировца у Кистању и сви прилазни жупанијски и локални путеви, као и жупанијски пут Перушић Бенковачки – Коларина и локални пут Врана–Церање, саопштио је Хрватски ауто-клуб (ХАК).

Приведени осумњичени за подметање пожара, међу којима су и Срби

Полиција у Книну привела је неколико особа које се доводе у везу са пожарима на том подручју Шибенско-книнске жупаније, објавио је портал ШибеникИН, позивајући се на полицијске изворе.

Индекс преноси да је ухапшено шест особа, од којих су двојица држављани Србије.

Са друге стране, хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић је медијима рекао да је због изазивања пожара код Кистања ухапшено седам особа.

Ухапшене је полицији пријавио надзорник Националног парка Крка, а реч је о петорици малолетника и једном 18-годишњаку, наводи портал.

Како прецизира, четворица су из оближњег села Радица Доњих, а остала двојица држављани Србије, њихови рођаци који лети долазе у село.

Младиће на бициклима испод надвожњака на раскрсници Кистање-Книн-Оклај приметила је радница Националног парка Крка која је то пренела чуварима природе у парку, након чега је надзорник НП Крка закључио да је реч о скупу локалних момака и одлучио да их пронађе.

Отишао је у село и ступио с њима у контакт, а они су му признали да су запалили ватру, преноси ШибеникИН наводе извора блиског истрази.

Младићи су надзорнику рекли да је ватру данас око 13 сати запалио 17-годишњак, да се она отела контроли и да су је узалуд покушали угасити, па су потом побегли. 

Они су наводно одраније познати полицији, али и локалном Центру за социјалну заштиту.

Божиновић је рекао да се не може искључити да је пожар подметнут и да се према појединцима спроводе истражне радње због пожара у Кистањама.

Додао је додао да ампуле пронађене на пожаришту не садрже запаљиви материјал, већ је реч о епрувети са писаним порукама, својеверсној дечјој игри.

Борба са ватром одвоја се и код Задра, у местима Лепури и Пристег и на Врани.

Како наводи Хрватска радио-телевизија, подручје које се налази око насељеног дела је минирано и тамо ватрогасци не улазе. Гаси се само из ваздуха како би се спречило ширење ватре према плантажама винограда и према насељеном делу.

Место захваћено пожаром је дугачко неколико километара, ситуација није добра, измиче контроли јер је терен делом неприступачан, а дува јака бура. Још увек нема говора о санирању рубова места која је захватио пожар, истиче ХРТ.

Два полицијска комбија затражили су ватрогасци како би евакуисали становнике засеока Маричићи код Кистања у Шибенско-книнској жупанији, где се опет разбуктао пожар који је плануо касно синоћ око 1.30, а јутрос је био проглашен локализованим.

Противпожарне јединице хрватског ратног ваздухопловства успеле су да спрече ширење пожара према касарни Земуник код Задра.

Спасени су и импровизовани стамбени цивилни објекти у непосредној близини касарне.

На подручју Бенковца, уз авионе, на гашењу пожара ангажовано је и 96 хрватских војника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво