Рат странака око заслуга за руски дуг и хрватске таксе

Српске странке које партиципирају у власти у Републици Српској и на нивоу Босне и Херцеговине "заратиле" су око тога ко је заслужнији за враћање клириншког дуга Руске Федерације и хрватских такса за увоз пољопривредних производа из трећих земаља.

И док министар спољних послова БиХ Игор Црнадак изјављује да су смешни покушаји председника РС Милорада Додика и СНСД-а да преузму заслуге за решавање руског клириншког дуга, из СНСД одговарају да се Савез за промјене "кити туђим перјем".

Црнадак, међутим, каже да тврдњу Савеза побијају чињенице – прва да је управо Савет министара БиХ водио преговоре и потписао споразум са руском страном, након чега је новац у укупном износу недавно уплаћен на рачун Централне банке БиХ. Друга је чињеница, како наводи, да током претходна два мандата, од 2006. до 2015. године, када је потпредседник СНСД-а Никола Шпирић био председавајући, односно заменик председавајућег Савета, није било никаквог споразума са Руском Федерацијом нити решења за руски дуг.

Ове две чињенице, навео је Црнадак, јасно говоре да ће решавање клириншког дуга Русије остати забележено као један од успеха овог сазива Савета министара БиХ, у којем учествују ПДП и Савез за промјене, без обзира "на сву мржњу коју према српским представницима у Сарајеву свакодневно показује Милорад Додик".

Истовремено, у саопштењу СНСД, које је достављено Танјугу, наводи се да "познати пробосански борци из Савеза за промјене настављају да се ките туђим перјем", те да "најбољи Бакиров министар приписује себи заслуге за оно што су други учинили".

"Тако се пред Народном скупштином Републике Српске хвалио да је покренуо извоз меса у Турску, иако је извоз кренуо три месеца пре Шаровићевог избора. Па је онда Шаровић у комплету са туристом Црнадаком, 'заслужан' за исплату руског клириншког дуга, иако о томе нису ништа знали док руска страна није донела такву одлуку", наводе у саопштењу.

Уз напомену да, како се наводи, чак и сарајевска јавност такву одлуку Русије приписује Милораду Додику и Жељки Цвијановић, из СНСД-а тврде да је Шаровић једино заслужан за то што је у првој изјави о новчаном плаћању руског клириншког дуга пожурио да каже да "све те паре припадају Бакировом (Изетбеговић) Савету министара, па ће га они и делити како хоће".

"Руска страна је запретила да неће бити плаћања, па је 'заслужни' Шаровић ућутао. Најновија лаж је да је Шаровић заслужан за враћање хрватских такси на ранији ниво", наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво