Изетбеговић: Односи БиХ и Србије се поправљају

Бошњачки члан Председништва БиХ и председник СДА Бакир Изетбеговић изјавио је да председник Србије Александар Вучић последњих година шаље позитивне сигнале, позива на дијалог, као и да се уз повремене проблеме, односи БиХ и Србије, као и односи Бошњака и Срба поправљају.

Изетбеговић је то рекао у интервјуу за босански портал Фактор, одговарајући на питање да ли сматра да председник Републике Српске Милорад Додик наглас изговара оно што Вучић мисли.

"То иде јако споро. Пред нама је још много отворених, нерешених питања, како у односима две државе, тако и у односима два народа. Требали бисмо их брже решавати. С политиком какву воде Додик и слични њему, и с таквом реториком, то ће тешко ићи и верујем да је и Вучић свестан тога. Додик је напросто постао парадигма конфликта, и Вучић мора бити свестан чињенице да сваки план који се прави са Додиком, сам по себи носи негативан набој", рекао је Изетбеговић.

Говорећи о најави Додика да ће Београд и Бања Лука ускоро формирати тимове стручњака који ће радити на писању текста "заједничке декларације о деловању за опстанак Срба", а кога је писац Филип Давид упоредио са меморандумом САНУ од пре 30 година, Изетбеговић је казао да су историјска искуства са меморандумима и декларацијама које се пишу у Београду "заиста лоша".

"Шта се жели овај пут још је нејасно. Видећемо да ли ће тај документ бити намењен за амортизовање реакција на унутрашњем плану у Србији због најаве промене курса у односима с Косовом или је заиста реч о томе што говори господин Давид, али и други. Имајући у виду све сукобе кроз које су народи Балкана прошли у протеклим деценијама, у којима су српске вође и интелектуалци имали централну улогу, најбољи начин да се Срби заштите јесте да њихови лидери престану са прављењем планова који угрожавају или потцењују друге", рекао је лидер СДА.

Како је рекао, шта год да буде "БиХ и Бошњаци знаће да реагују на прави начин".

"Лоша је порука то што је најављено да ће декларацију која се односи искључиво на српски народ усвајати и Народна скупштина РС. Ентитет РС, као део БиХ, и његова скупштина, не припадају само српском народу, него и Бошњацима и Хрватима", рекао је он и додао да је БиХ надживела и оне пре њега, па ће надживети и њега и његове праунуке.

Према његовим речима, Додикова политика ће поступно изгубити снагу и успориће се као машина којој понестаје горива.

"И показаће се да је оно што изгледа као Додикова снага, уствари била његова главна слабост. А то је неконтролисана, диктаторска власт у Републици Српској", закључио је Изетбеговић.

број коментара 14 пошаљи коментар
(недеља, 13. авг 2017, 20:19)
DDanonymous [нерегистровани]

Odnosi se popravljaju?

G-dine Bakire Izetbegovicu, ili kako rece vas otac Alija da ste se, prije islamizacije, prezivali Zivkovic i zivjeli u Smederevu sa imanjem i na Adi Ciganliji, a onda otisli u B.Samac, odnosi izmedju Srba i vas Muslimana se jako popravljaju narocito od pokusaja linca nad Vucicem u Potocarima, pa onda tuzbe na Ustavni sud da se ukine praznik R.Srpske, pa onda pokusaja revizije tuzbe protiv Srbije u Hagu i, naravno, nakon nedavne izjave da nastavljate politiku vaseg oca koja ima za cilj stvaranje "islamske drzave" BiH.A, onda sve te gestove neprijteljstva prema Srbima prebacite na Milorada Dodika koji se samo brani i odgovara na vese napade na Srpsku i njega licno.Stvarno Bakire Izetbegovicu-Zivkovicu, dokle vise s tim zamjenama teza?

(недеља, 13. авг 2017, 18:07)
Ema [нерегистровани]

podrška

Na Sarajevu je da povuče potez. Srbija je ispružila odavno ruku saradnje.

(недеља, 13. авг 2017, 17:10)
Boris [нерегистровани]

Saradnja

Ne moramo mi da se volimo, ali nema razloga ni za mržnju. Potreban je korektan poslovni odnos, ekonomska saradnja ne bi li narod živeo bolje.

(недеља, 13. авг 2017, 16:44)
Maka [нерегистровани]

mir

Svima nam je potreban mir i stabilnost, jer nam je svima nemira i loših odnosa preko glave. Treba da se izmirimo, a ne da podgrevamo mržnju i sukobe.

(недеља, 13. авг 2017, 16:44)
Боки [нерегистровани]

Празно

Празна прича човека који је је кочио све истраге око напада на тог истог пред.Вучића, који не крије да наставља политику свога оца, а то је протеривање Срба из БИХ.

Срби толико желе мир да им свака сладуњава прича лепо звучи. Овај човек сигурно није неко ко ће поправљати односе муслимана и Срба.

(недеља, 13. авг 2017, 16:33)
anonymous [нерегистровани]

Bona

Shvatice Izetbegovic sta je Srbija,ali kasno.

(недеља, 13. авг 2017, 16:17)
Sara [нерегистровани]

Nis

Imajuci u vidu kroz sta su balkanski narodi prosli, vreme je da nagazimo kocnicu i resimo probleme mirnim putem uvazavajuci jedni druge.

(недеља, 13. авг 2017, 16:07)
anonymous [нерегистровани]

bih

Naši odnosi su uvek na klackalici a treba da budu odlični jer to doprinosi stabilnosti u regionu.

(недеља, 13. авг 2017, 16:05)
borislav [нерегистровани]

Boljitak

Jasni signali kako iz Beograda tako i iz Sarajeva govore u prilog tome da se dijalogom i kompromisom mogu rešiti sve nesuglasice između dve države a sve to zbog boljeg suživota i boljih odnosa između dve države

(недеља, 13. авг 2017, 16:04)
Nenad [нерегистровани]

Wwwwwww

Odnosi treba da se popravljaju,dosad je tu te odnose kocio Izetbegovic i oni njegovi nalblizi saradnici