Новинарска удружења из региона поздрављају хапшење због претњи Бурсаћу

Регионална платформа Западног Балкана за заговарање медијских слобода и безбедности новинара, која заступа више од 7.800 чланова, осудила је претње смрћу које су преко друштвених мрежа упућене новинару Драгану Бурсаћу и саопштила да очекује да ће починилац у најкраћем року бити процесуиран.

Поздрављена је и брза реакција МУП-а Републике Српске, који је ухапсио особу која је претила бањалучком новинару Драгану Бурсаћу.

Драгану Бурсаћу упућене су претње смрћу због текста "Шутио сам док је Бихаћ гранатиран", у којем се аутор присећа трогодишње опсаде Бихаћа који је с једне стране опколила Војска САО Крајине, а с друге Војска Републике Српске, као и акције "Олуја" која је потом уследила.

Председник удружења "БХ новинари" Марко Дивковић оценио је да су "поновљене претње Драгану Бурсаћу, упућене преко друштвених мрежа, само доказ да слободно и јавно мишљење, супротно службеним ставовима, није допуштено нити добродошло".

"Било какве претње новинарима недопустиве су и представљају грубо кршење медијских и људских права и слобода. Поновљене претње смрћу због јавно изнесеног става захтевају хитне и одлучне мере правосудних органа и институција. Присиљавање било кога, посебно присиљавање новинара да мисле и пишу како се свиђа странци, појединцу, групи или власти враћа нас у доба једноумља. Очекујем да надлежни казне починиоца овог тешког недела какво је претња смрћу", изјавио је Дивковић.

Ово је трећа веома озбиљна претња Бурсаћу од августа прошле године.

Бурсаћу су, пре месец дана, упућене претње смрћу због текста "Слави ли Бања Лука сребренички геноцид?", о скупу подршке Ратку Младићу, који је био најављен за 11. јули, дан у којем се обележава годишњица сребреничког геноцида. Додаје се да до овог случаја нико од починилаца није процесуиран.

Регионална платформа Западног Балкана за заговарање медијских слобода и безбедности новинара упозорава да је сваки напад на новинара напад на слободу говора и извештавања.

"И овај напад, због садржаја новинарског текста или прилога, сматрамо недопустивим и опасним нападом на слободу извештавања. Подсећамо да сваки напад на новинаре и медије, заправо, представља атак на све грађане", наведено је у саопштењу.

Додаје се да се очекује да ће починилац у најкраћем року бити процесуиран, чиме ће до јавности стићи јасна порука да ће свако слично неприхватљиво понашање према новинарима бити експресно санкционисано.

Регионална платформа подржава удружење "БХ новинари" и друге новинарске и медијске организације у напорима да заштите новинаре и слободу говора и позива међународне организације које се баве заштитом медијских и новинарских слобода и права да од босанскохерцеговачких власти захтевају хитно процесуирање починиоца.

У првих седам месеци ове године, рачунајући и последњи инцидент, у Босни и Херцеговини је евидентирано 36 случајева директних притисака, вербалних претњи и физичких напада на новинаре.

Саопштење су потписали: Удружење/удруга "БХ новинари", Синдикат медија Црне Горе, Хрватско новинарско друштво, Удружење новинара Косова, Друштво новинара Македоније и Независно удружење новинара Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво