Комеморација у Уздољу код Книна за седам српских жртава

У Уздољу код Книна одржана је комеморација за седморо мештана српске националности које су 5. августа пре 22 године убили припадници хрватских војних снага. Председник Српског народног вијећа Милорад Пуповац поручио је да ће тек дијалог два народа и две државе о најтежим темама бити победа.

Милорад Пуповац је на комеморацији истакао да, поштујући српске жртве и саосећајући с њиховим страдањима, не занемарује страдања других и не избегава да изрази саосећање према страдалим Хрватима у рату од 1991. до 1995. године, преноси Хина.

Пуповац је истакао да у својим мртвима који, како је рекао, "нису само наши српски мртви, већ и хрватски мртви", треба наћи инспирацију за измирење и признавање страдања једних и других као први корак, а потом поштовање као други корак.

"Ако је могуће, да нађемо ту инспирацију и потражимо пут јер ће то бити најбоља гаранција да се неће поновити", казао је Пуповац, позвавши Хрватску и Србију на разговор о најтежим темама.

Тек то ће, истакао је, бити победа, а "не урадимо ли то, живећемо у поразима колико год били уверени да је неко победио и побеђивао."

Осврнувши се на догађаје након операције "Олуја", Пуповац је рекао да су Срби страдали не само у Уздољу, него и у северној Далмацији, а при том је поменуо Плавно, Груборе, Голубић, Вариводе, Гашиће, Врбник и Какањ.

"Наша је дужност да учинимо да се осигура признавање ових жртава и од државе, а најбољи начин биће ако њене правосудно-полицијске институције ураде оно што нису урадиле већ 22 године – да пронађу и санкционишу починитеље овог гнусног и мучног злочина", рекао је Пуповац.

Хрватска још није испунила обавезе које је преузела у исказима пред Међународним судом правде да ће сви они који су починили злочин бити кажњени, истакао је Пуповац, закључивши да Хрватска ни не намерава да то учини.

Истовремено, у Сињу, упитана да прокоментарише комеморацију за настрадале Србе у "Олуји" у Уздољу коју је организовало Српско народно вијеће и наводе да одговорни за те злочине још нису процесуирани осим једног, хрватска председница Колинда Грабар Китаровић је рекла да "никада не коментарише рад правосуђа".

Она је, у Сињу где је одржана традиционална манифестација "Сињска алка", изразила уверење да је хрватско правосуђе стабилно и да процесуира објективно, преноси хрватска агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво