Судбина некадашњих српских одмаралишта у Хрватској

У јеку летње сезоне многи се, сигурно, са сетом сећају радничких и дечјих одмаралишта широм Јадрана. Нека од њих данас су запуштена, нека у приватном власништву. Иако Споразум о сукцесији подразумева враћање имовине на стање пре рата, то се не поштује.

"Ја волим Пореч" – графит написан на енглеском у Старом граду. На самом шеталишту налази се одмаралиште Београдског багерског предузећа које сада вреди најмање два милиона евра, а у коме су некада летовали радници из Србије. Уместо јефтиног одмора за вариоце и инжењере, то је сада нелегални азил за мачке.

Ипак, неће још дуго бити, јер је Град Пореч купио зграду од Загребачке банке. Планира се луксузни хотел. За РТС градоначелник Пореча Лорис Перушић објашњава чињенично стање.

"Сад је Град власник ове палате Бечић, дакле београдског одмаралишта у самом центру града, а овај други пројекат, такозвани Серво Михаљ у насељу Мај, сада је у приватном власништву", рекао је Перушић.

На питање како је то могуће и да ли је неко питао праве власнике, градоначелник одговара: "Мислим да би за то требало питати државу, пре свега."

Питали смо, и нема одговора. Десетине српских радничких и дечјих одмаралишта, оних у власништву градова или фирми, сада су или препродати или је немогуће вратити власништво над њима. Багерско предузеће више не постоји, али – шта је с одмаралиштима предузећа која су још активна?

"Као што Апатин има на Силби, град Београд има на Осору, Јакљану, Хвару... ", наводи Јован Воркапић, директор Републичке дирекције за имовину.

Споразум о сукцесији подразумева враћање имовине на стање пре рата. Међутим, то се у оваквим случајевима не поштује.

"Сви они углавном траже права пред хрватским судовима и хрватски судови доносе углавном исте овакве одлуке, односно одбијају њихове тужбене захтеве", истиче Воркапић.

Можда и стотине милиона евра вредне некретнине мењају власништво. Поставља се питање да ли Хрватска може да направи проблем новим власницима, продајући туђе.

"Ја сам уверен у то, као и наши власници, правници, неће бити ово што ви говорите, таквих проблема", рекао је Перушић.

Када се у комшилуку не направи договор, онда се, по правилу, то ради у иностранству.

"Позивам све да искористе све правне лекове хрватске државе како би на крају могли да их туже суду у Стразбуру", поручио је директор Републичке дирекције за имовину.

Ако се на тај начин имовина обештети, цех ће, парадоксално, плаћати радници у Хрватској, кроз порез.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво