Влада Црне Горe најавила уклањање споменика Рачићу

Министарство спољних послова Црне Горе саопштило је да ће надлежни органи уклонити спомен-обележје Пуниши Рачићу, које је подигнуто у његовом родном селу Слатина, код Андријевице.

Министарство је најоштрије осудило подизање тог споменика, оценивши да је реч о ретроградном индивидуалном чину којим се велича лик и дело атентатора на краља Николу и убице хрватских посланика у тадашњој Народној скупштини Краљевине Југославије.

Наводи се и да је подизање обележја реализовано без знања Владе и државних органа Црне Горе.

Истичу да ће државни органи предузети све неопходне, законом утврђене активности како би уклонили споменик.

"Надлежни државни органи ће предузети све неопходне, законом утврђене активности за уклањање поменутог спомен-обележја, којим се вређају не само најдубља осећања хрватског народа и државе, већ се настоје продубити политичке поделе у Црној Гори", закључује се у саопштењу.

Након што је у месту Слатина, у црногорској општини Андријевица, на православни празник Петровдан постављена спомен-плоча Пуниши Рачићу, који је 20. јуна 1928. у Народној скупштини Краљевине СХС пуцао у припаднике ХСС-а – Стјепана Радића, Павла Радића, Ђуру Басаричека, Ивана Гранџу и Иву Пернара, актуелно руководство те странке данас тражи од званичног Загреба да Црној Гори упути протестну ноту.

Локални црногорски медији јавили су, наиме, да је испред родне куће Пунише Рачића, где је спомен-плоча постављена, присуствовало око три стотине људи.

Рачић је, како су пренели црногорски медији, спомен-плочу добио као учесник ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године, народни посланик у Скупштини Југославије и носилац "албанске споменице". 

Рачић је у Народној скупштини био посланик Радикалне странке и, како тврде хрватски медији, заговорник великосрпске политике.

Године 1928. године убио је хрватске посланике Павла Радића и Ђуру Басаричека, а смртно ранио Стјепана Радића. Тада је ранио још двојицу – Ивана Гранђу и Ивана Пернара.

Руководство актуелне Хрватске сељачке странкеје затражило од власти у Загребу да хитно упути најоштрију протестну ноту Влади Црне Горе због откривања спомен-плоче Рачићу, кога сматрају атентатором на утемељивача ХСС-а и, како наводе, истакнутог хрватског политичара Радића и друге хрватске посланике у Народној скупштини у Београду.

"Над тим варварским чином и данас се грози цели цивилизовани свет", наведено је у саопштењу ХСС-а.

Подсећа се да је Хрватски сабор 20. јун прогласио Даном сећања на Стјепана Радића и јунске жртве атентата у, како кажу, београдској скупштини 1928. године.

"Овај богохулни и примитивни чин дубоко вређа не само чланове Хрватске сељачке странке већ и хрватски народ у целини", наводи се такође у саопштењу у којем се додаје да ХСС зато тражи од Владе и Министарства спољних и европских послова да предузму све у циљу тренутног уклањања споменика Рачићу, кога називају "крвником и атентатором".

Иначе, иницијативу да се у Рачићевом родном месту постави спомен-обележје покренуло је "Братство Рачића", а подржали су га мештани Слатине, пренела је раније РТЦГ.

Против споменика Рачићу је и Социјалдемократска партија Ранка Кривокапића.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи