Соботка: Деловаћемо одмах ако се понови 2015.

Министар унутрашњих послова Аустрије Волфганг Соботка поручује да је тренутно стање, када је реч о таласу миграната из Италије стабилна, али најављује да ће деловати ако се као и 2015. већи талас покрене.

Између Рима и Беча дошло је до дипломатских тензија након што је министар одбране Аустрије Ханс Петер Доскоцил саопштио померање војске ка граници према Италији на прелазу Бренер и оцену да ускоро може уследити увођење контроле на међи.

Министарство иностраних послова Италије позвало је јуче аустријског амбасадора у тој земљи Рене Полицер на разговор.

Наиме, за италијанску привреду увођење контроле на Бренеру имало би тешке економске последице.

Међутим у Бечу су политичари постали нервозни пошто је ове године већ 85.000 миграната из Африке доспело у Италију, а у предизборној кампањи нико не жели на границама сцене као што су биле 2015. када је земља била суочена са неконтролисаном миграцијом.

Соботка је, у интервјуу бечком дневнику Естерајх, објаснио да је Министарство предузело већ пре три недеље мере предострозности.

"Аустријска железница (ОеББ) успоставиће посебан перон на језеру Бренер, како би могли бити контролисани возови. Замолио сам министра финансија за 100 цариника, а и војска може да осигура границу са 750 војника. То све треба да сигнализира Италији да на Бренеру не сме настати ситуација да мигранти неконтролисано пролазе или да их Италија више не региструје", поручује министар полиције.

Према његовим речима, тренутно је стање стабилно, а према подацима из покрајине Тирол око 150 избеглица се проналази недељно.

"Ситуација на граници постаје онда драматична када се покрену групе од по 40 до 100 особа. Међутим, то примећујемо на време и одмах ћемо увести граничну контролу", подвлачи Соботка.

Најавио је да ће, ако се као и 2015. већи талас покрене, одмах деловати.

"По питању полиције смо веома брзи и можемо све у року од 12 до 24 сата успоставити. Војска је, захваљујући министру Доскоцилу, припремљена, а захвални смо и министру финансија Хансјергу Шелингу и ОеББ", нагласио је Соботка.

Оценио је да је неопходно затворити медитеранску руту, за шта се залаже и шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц.

Према његовим речима, Италија мерено по броју становника, иако би примила 250.000 миграната, колико се процењује да може бити у овој години, још увек неће достићи број који је савладала Аустрија прошле године.

Међутим, упозорава да ће простор Италије бити у једном тренутку препуњен, због чега се мора затворити медитеранска рута.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво